torstai 30. huhtikuuta 2015

Veronica Roth: Outolintu

Kiinnostus heräsi: Gracen ja joidenkin muiden suosittelema

Kirja: Outolintu
Kirjailija: Veronica Roth
Sarja: Divergent #1
Julkaisuvuosi: 2014
Suomentaja: Outi Järvinen
Alkuperäisteos: Divergent (2011)
363 sivua
Otava

Sotien ja muiden katastrofien takia ihmiset ovat päättäneet jakautua viiteen osastoon: Terävään, Sopuisaan, Rehtiin, Vaatimattomaan ja Uskaliaaseen. Ihmiset valitsevat omansa 16-vuotiaana tehtyään eräänlaisen testin, mihin he sopeutuisivat parhaiten. Jokainen osasto pitää yllä omaa luonteenpiirrettään, eikä pahuutta enää ole. Tai ei enää pitäisi olla.

Trisillä on edessä elämää koskeva päätös: minkä osaston valita? Hänen testituloksensa on epämääräinen, hän ei oikein kuulu mihinkään vaan on divergentti. Asia, mitä Tris ei itsekään ymmärrä, mutta joka hänen täytyy pitää salassa urkkijoilta. Mutta kehen hän voi luottaa? Ja miksi divergenttejä vainotaan?

Ensin en ihan tiennyt, tulisinko pitämään tarinasta, koska sci-fi ja tulevaisuudenkuvat eivät kauheasti miellytä. (Tosin en ole lukenut yhtäkään, olenpas ennakkoluuloinen.) Tämän luettuani voin kyllä sanoa, että pidin kovasti, ja aion lukea lopunkin trilogian! Kirja oli todella koukuttava ja mielenkiintoinen. En tiennyt siitä aluksi oikein mitään, en edes mihin osastoon Tris päätyisi. Jotenkin tiedän yleensä romaaneista hirveästi ennen lukemista...

Tris oli aika kiva päähenkilö, tosin jotkin hänen valintansa saivat minut melkein lyömään käden otsaan. Miksi, miksi...? (Saatte tietää kun luette kirjan :D) Samaten tämän rakkauden kohdekin oli välillä kummallinen. Ja kaikki muut... Hyvät sympaattisia, pahat kamalia. Kirjassa oli paljon hurjia asioita, mutta myös hienoja kuvailuja Trisin ajatuksista, esimerkiksi silloin kun hän on vähällä kuolla.

Aloin myös lukiessa miettiä itsekin, mihin osastoon kuuluisin luonteeni perusteella. Netin testin mukaan olisin Rehti, toisen mukaan Outolintu, mutta itse laittaisin itseni ehkä Sopuisaan... Uskaliaskin voisi olla kiva, mutta samalla hyvin rankka. Divergentti ei olisi kiva olla, mutta siihenkin sopisin tämän testin mukaan.

Kirja menee HelMetin lukuhaasteen kohtaan "Tulevaisuuteen sijoittuva kirja" sekä Amerikkaa tutkimassa New Yorkin osavaltio (kirjailijan syntymäpaikka).

2 kommenttia:

 1. Oi sait vihdoin luettua Outolinnun! Jee!!

  Tein noi testit ja sain molemmista tulokseksi Outolinnun... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä ehdin varmaan seuraavan osankin :) Kiva, molemmat siis Outolintuja (paitsi minä vain puoliksi :O)

   Poista