Kevääni alkoi maaliskuun alussa jolloin palasin takaisin Saksaan opiskelemaan. Kesä päättyy täälläpäin vasta syyskuun lopussa, ja silloin myös alkaa talvilukukausi. Musiikkimakuni pysyi pop/indietyylisenä ja soittolistaani kuului edelleen paljon yksittäisiä laulajia, mutta Laleh pysyi suosikkinani ja indielaulaja Auroraan rakastuin uudestaan.
Aiemmin olen koonnut Taiwanin ja Suomen (talvi 2022/23), kesän 2022, viidennen lukukauden 2021-22, neljännen lukukauden 2021, koronatalven 2020-21, koronakesän ja -syksyn 2020, ensimmäisen lukukauden 2019-2020, kesän 2019, puolen vuoden 2017-2018, kesän 2017, alkukesän 2017, talven 2016, syksyn 2016 ja kesän 2016 soittolistat. Linkit johtavat YouTubeen, mahdollisuuksien mukaan laulajien omille tileille.
Alma: Natalia (2023)
Tämä kappale on maailmankuulun ruotsalaisen Max Martinin tuottama, Hesarin mukaan kuultuaan demoversion tämä oli perunut toisen ajanvarauksen tavatakseen Alman. Painokkaasta nuotista ja vauhdikkuudesta nousivatkin minulle mieleen ruotsalaiset hittibändit ABBA ja Ace of Base. Pidän kappaleen hiukan järisyttävästäkin mukaansatempaavuudesta ja yhdestä vahvasta, toisesta korkeita nuotteja näppäilevästä sähkökitarasta. Myös kappaleen sanat ovat kiehtovat verratessaan yksinäistä henkilöä toiseen, jonka elämä kukoistaa. Kuulemma ne saivat inspiraatiota Alman ja hänen tyttöystävänsä elämäntilanteista.
"She is not afraid to die/
She walks alone at night/
Knowing that God is always kind"
Aurora: Across the universe (2019) (alunperin John Lennonin)
Everything matters (2022) (ft. Pomme)
Across the universe huokuu rauhaa ja henkistä yhteyttä maailmankaikkeuteen. Auroran laulamana se säteilee valoa, ja muistuttaa minua aurinkoisista toukokuun päivistä kun olin matkalla lempiopettajani kurssille.
Everything matters on tunnelmaltaan selvästi latautuneempi - rytmi ja Auroran ääni tuovat siihen jännitettä. Pomme laulaa lopussa säkeistön ranskaksi, mikä minun korvaani tuo kappaleeseen vielä enemmän seksuaalista voimaa.
P!nk & Willow Sage Hart: Cover me in sunshine (2021)
Tämä simppeli laulu säteilee aurinkoa, hyvää mieltä ja toivon voimaa. Erityisen liikuttavaa on, miten P!nk ja hänen tyttärensä laulavat sen duettona toisilleen.
"Tell me that the world has been spinning since the beginning
And everything will be all right
Cover me in sunshine"
Faye Wong 王菲: 人間 Rénjiān (Human World) (2015)
但願人長久 Dànyuàn rén zhǎngjiǔ (I wish you live long) (2012) (alunperin Teresa Teng, 1983)
Rénjiān -laulun sävel on kaunis. Pianon, viulun ja kitaran säestys tuovat särmää ja elokuvallista tunnelmaa. Myös musiikkivideo on mainio näyttäessään huvittavia pätkiä C-popin kuningattaresta, Faye Wongista.
但願你的眼睛 只看得到笑容
但願你流下每一滴淚 都讓人感動
但願你流下每一滴淚 都讓人感動
但願你以後每一個夢不會一場空
"I wish your eyes can only see smiles
I wish every tear you shed will touch people
I wish later your dreams won't turn into emptiness"
Dànyuàn rén zhǎngjiǔ -kappaleen melodia on kauniin koskettava, etenkin viulun ja kalkattavan pianon välisoitto. Sanat ovat hyvin kaunokirjalliset, ja laulu on kuulemma sävelletty vanhan Song-dynastian runoilijan Su Shin runon pohjalta.
Sufjan Stevens: Mystery of love (2017) (uudelleen)
Fourth of July (2015)
Mystery of love muistuttaa minua kesästä 2021, jolloin kuulin laulun ensimmäisen kerran ja katsoin myös elokuvan Call me by your name. Sävel on rauhallinen, tasainen ja siten kuitenkin täynnä jännitettä. Säkeistö säkeistöltä kuljetaan rakkaustarinan traagiseen loppuun. Ne kietoutuvat toisiinsa ja peilaavat murheen pohjatonta kaivoa, joka on elämä.
"The last time that you touched me
Oh, will wonders ever cease
Blessed be the mystery of love"
Fourth of July on rauhallinen ja unenomainen, mutta murheellinen. Sufjan Stevens oli kirjoittanut kappaleen äidilleen, joka jätti hänet ja menehtyi. Tämänkin laulun tunnelma kuvaa elämän monimutkaisuutta ja toivottomuutta.
In the Comet on yksi Lalehin mysteerimäisimmistä ja monitulkintaisimmista kappaleista. Siinä on unenomainen sävel, ja sanat tarjoavat useita yllättäviä käänteitä. Oman tulkintani mukaan se kertoo ihmisestä, joka etsii pakonomaisesti totuutta ja elämän tarkoitusta. Olisi hauska tietää mitä Laleh itse ajattelee.
"I know I'm mumbling crazy, honey
But I can't sing you love songs now
Those songs are like sleep to us
Necessary, but it has to wait
'Cause first I need to see what this comet is
Primary goal: get some answers
Search the labs after good results
(Who do you think you are, you're not a scientist
You just clean the floors here)"
Elize Ryd: Stjärnan i min hand (2017)
Tämä on oikeastaan joululaulu, en tiedä miksi löysin sen juuri keskikesästä. Sävelessä ja laulussa on vahvuutta ja jännitettä, pidän nykyään metallilta tuoksahtavasta joulumusiikista.
AnnenMayKantereit: Tommi (2022)
En kuuntele koskaan saksalaista musiikkia, ja tämä olikin ystäväni soittama. AnnenMayKantereit on suosittu pop rock -bändi Saksassa, kotoisin Kölnistä, ja laulajan aksentissa häivähtää kölnin murre. Olimme molemmat samaa mieltä että kappaleen hidas syvän surumielinen alku on parempi kuin loppupuolen rytmikäs kepeys. Laulu henkii raastavasta kaipuusta takaisin menneisiin päiviin Kölnissä ystävän luokse. Tiedän tulevani jonain päivinä tuntemani täsmälleen samoin.
"Tommi, ich glaub ich hab Heimweh
Ich will mal wieder am Rhein stehen
Einfach hineinsehen
Zuschauen wie Schiffe vorbeiziehen"
"Tommi, luulen että minulla on koti-ikävä
Haluan taas seistä Reinin rannalla
Ihan vain katsoa veteen
Katsella kuinka laivat ajavat ohi"
Billy Joel: She is always a woman (1977)
Tämä kappale ei kiinnittänyt heti huomiotani ainoastaan keinuvan kitara- ja pianomelodiansa vuoksi, vaan sanoituksineen, jotka antavat hyvin vivahteikkaan kuvan. Ne saavat kysymään mitä onkaan tapahtunut lyyrisen minän ja laulun naisen välillä. Näin monitulkintaisia kappaleita saa hakea.
"She can lead you to love
She can take you or leave you
She can ask for the truth
But she'll never believe you
And she'll take what you give her
As long as it's free
Yeah, she steals like a thief
But she's always a woman to me"
SYML: Where's my love (2019)
Tässä kappaleessa on kovin lohduton tunnelma, jota tehostaa sen rauhallisuus. Tästä on myös akustinen versio, jonka musiikkivideota en linkannut, sillä se on aika raastava.
"Does she know that we bleed the same?"
Aurora: Exhale inhale (2022)
Tässä kappaleessa on unelias mutta jännitteinen tunnelma, se henkii lähestyvää kaaosta ja tuhoa. Sisään- ja uloshengitys on tarkoitettu ahdistuksen hallintaan, mutta eräs YouTuben kommentoija oli pannut merkille, kuinka Aurora laulaa ne väärinpäin, mikä puolestaan pahentaa oloa. Laulu on hätähuuto toiminnalle ennen kuin on liian myöhäistä.
"We are stood and somehow calm
Within the madness of the storm
With no solution for the scared
Tasting pollution in the air
My dear, come near
Do you feel my hand, it is there"
Petra Marklund: Händerna mot himlen (2012)
Tämän laulun löytämiseen liittyy tarina: olimme Tukholmassa ystäväni kanssa ja satuimme löytämään pubin jossa soitettiin livemusiikkia. Pohdimme pitkään ulkona menisimmekö kuuntelemaan ja lopulta astuttuamme sisään muusikko tervehti meitä lavalta ja sanoi nähneensä meidät ikkunasta. :D Muutenkin hän oli kovin ystävällinen ja juonsi välillä vain meitä varten englanniksi. Joka tapauksessa Händerna mot himlen kiinnitti huomioni mukaansatempaavalla riehakkaalla ja kuitenkin syvällisellä popsävelellään sekä mielenkiintoisilla sanoillaan, jotka eivät kerro ihan tavanomaisesta rakkaustarinasta. Päinvastoin, ne juhlistavat irtipäästämistä ja hetkestä nauttimista.
"Tror du att du och jag kommer att ses igen?
Tror du att du och jag har en framtid tillsammans?
Tror du att du och jag kommer att leva länge än?
Det tror inte jag"
Alphaville: Forever Young (1984)
Tämä oli toinen Tukholman pubin muusikon esittämä kaihoisa kappale, pohtien kysymystä pysyä ikuisesti nuorena.
Hector: Mandoliinimies (1972)
Olimme Ahvenanmaan ja Tallinnan lautalla karaokessa - ja molemmilla kerroilla tämä klassikko laulettiin! Osasin edelleen sanat ulkoa jostain vuosien takaiselta partioleiriltä, ja laulun yksinkertainen, lohduton sävel sopi muutenkin mielialaani.
Robbie Williams: You know me (2009)
Tämä tuli kaupassa radiosta! Pidin kappaleen elokuvallisesta ja aurinkoisesta välisoitosta. Musiikkivideo on kyllä hyvin hämmentävä.
Coldplay: Scientist (2011)
Muistan tämän kappaleen vuosien takaa kun kuuntelin Coldplayta. Scientist on surumielistä peruspopia, mutta sanat ovat hienot. Musiikkivideon idea aukeaa kuitenkin lopussa, ja se on lohduton.
"Nobody said it was easy
No one ever said it would be so hard
I'm going back to start"
Aurora: Life on Mars (2016) (alun perin David Bowien)
Pidän tämän laulun monitulkintaisuudesta ja uneliaasta sävelestä. Auroran ääni on ihanan vahva ja värisevä.
Laleh: Vargtimme (2023)
Vargtimme, suden hetki, muistuttaa minua Lalehin entisestä tyylistä, se on vahva, vapisuttava, hiukan mystinen, kiihkeän intohimoinen. Lalehin mukaan tämä ei kerro pelkästään suhteesta irtipäästämisestä vaan ylipäätänsä uudelleen aloittamisesta, kuinka löytää takaisin yhteys muihin ihmisiin ja muistaa ettei ole yksin. Kuvaavaa onkin, kuinka lyyrinen minä laulun alussa sulkee oven, lopussa avaa sen.
"Jag drömde att jag vaknar ensam
Och vi har ett hav emellan varandra
Och jag flög omkring vind för våg
Var skulle jag landa nu?
Vem skulle jag vara då?
Om jag börjar om?"
Aurora: A Potion for Love (2022)
A Dangerous Thing (2022)
A Potion for Love on rauhallinen ja hempeä, mutta siinä piilee raastavaa kaipuuta, joka purkautuu kertosäkeessä.
"I don't feel love anymore
And how it hurts when you walk out of the door
Forgetting why we fell in love hurts me the most"
A Dangerous Thing saa sydämen tykyttämään ja kertosäkeen rytmikäs sävel tuo särmää. Jokin Auroran äänessä on viettelevää, kuin lepattava liekki... ja kuitenkin laulu kertoo toksisesta suhteesta.
"I keep on losing feathers
I keep forgetting
There's no love in the end"
Mitä musiikkia te kuuntelitte kesällä?