maanantai 24. huhtikuuta 2017

Talven soittolista

Taitaa olla jo melkein perinne, että teen oman "soittolistan" vuodenaikoja varten. Talvella kuuntelin välillä surumielisiä ja jopa masentavia, mutta myös nopeatahtisempia vaikuttavia lauluja. Nämä laulut löysin joulukuun ja huhtikuun välisellä ajalla. Linkit johtavat YouTubeen, laulajan tai tuotantoyhtiön itsensä lataamaan videoon jos mahdollista.

Löydättekö omia lemppareitanne listasta?


Haloo Helsinki!: Kevyempi kantaa & Rakas

Kevyempi kantaa -kappaleen kuulin ensimmäisen kerran jo kesällä, ja mietin joko että onpa naurettava tai sitten että onpa karmiva... "Kevyempi kantaa hautaan..." Talvella ystäväni soittivat sitä minulle, ja aloin kuunnella sitä yhä enemmän. Kappale kertoo masennuksesta, ja sanat ovatkin välillä rankat. Sama juttu on Rakkaassakin, realistinen kertomus toisen henkisestä hyväksikäyttämisestä ja manipuloimisesta. Sävel, varsinkin kitaran näppäily on kyllä Rakkaassa aivan upea. Joskus kun kuuntelen näitä, tulee kyllä paha olo ja mieleen talven ahdistavat hetket.

"Jos olin poissa sekunnin, se oli sulle ikuisuus"

Hulluuden Highway

Ensin olin tästäkin kahtalaista mieltä, mutta toisella kerralla aloin nopeasti tykätä enemmän ja enemmän. Jotkut säkeet saavat aikaan naurunpyrskähdyksiä, toiset sulkemaan silmät. Sävelestä (ja sanoista) tulee mieleen villi länsi. Yksittäisiä ihanuuksia olisivat kertosäe, rytmi ja kitaran sävel. <3 Sain äskettäin lahjaksi Haloo Helsingin! uuden levyn, ja yksi laulu on vahvoilla päästä seuraavaan soittolistaani.

"Joku voimas vei, vaik' sä huusit: Ei!
Tää on Hulluuden Highway"


John Legend: All of Me

Tämän laulun melodiaa on aivan ihana laulaa. Musiikkivideo kuvastaa John Legendin ja tämän vaimon suhdetta. Tätäkin kuuntelin talvella, ja sitä on välillä vaikea kuunnella uudelleen sen vuoksi.

 "My head's under water but I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind"


Grace VanderWaal: I Don't Know My Name & Light the Sky

Löysin Light the Skyn ihan sattumalta muistakseni Googlen tekemästä  vuoden 2016 koostevideosta. Nämä laulut olen tainnut mainita blogissa jo useasti, mutta vaikuttaviahan ne. <3 Ukulelesäestys ja Gracen ääni tuovat lauluihin särmää.

"And if people don't like it
Then they can
Close their eyes"


Christina Perri: Jar of Hearts & (ft. Jason Mraz) Distance & Something About December & Human

Jar of Hearts ja Human ovat ehkä vähän rankempia Christina Perrin lauluja. Näistä voisin nostaa esille erityisesti Something About December, joka kehottaa vaalimaan muistojaan rakkaistaan ja hyvistä hetkistä. Musiikkivideossa näkyy pätkä Christinasta pienenä. :3

"And all your memories hold you close/
No matter where you are"


Ellinoora: Elefantin paino

Muuten ajattelemaan saava laulu ja sanat, paitsi C-osassa elefantin saatua siivet selkäänsä. Se kuulostaa jotenkin hassulta. Ellinooran ääni on hieno. <3

"Jonain päivänä se elefantti siivet saa selkään
Lentää kauas pois uniensa luo"


Johanna Kurkela: Marmoritaivas & Prinsessalle

Prinsessalle on herkkä, kevyt kappale, joka saattaa saada itkemään. Luin sen olevan suomalaisesta draamaelokuvasta Prinsessa, jota en ole koskaan päätynyt näkemään. Marmoritaivas muistuttaa säveleltään Johanna Kurkelan jotain toista kappaletta, mutten saa päähäni mitä. Ehkä hänen lauluissaan on monissa jotain samaa. Kertosäe on ihana. <3


Bruno Mars: Talking to the Moon

Tämä on jotenkin hyvin kaihoisa kappale melodioineen. Bruno Marsin ääni sopii tällaiseenkin kappaleeseen.

"In hopes you're on the side
 Talking to me too"


The Kelly Family: I Can't Help Myself

Nuorien Paddyn ja Kathyn laulama kappale on herkkä ja suloinen, mutta jokin siinä jää myös selkäpiihin kummittelemaan...


Daniel Powter: You had a bad day

Laulu kertoo masennuksesta, mutta on hyvin erilainen kuin muut masennuslaulut: siinä on vauhdikkaampi, pirteämpi, vähän vanhahtavan kuuloinen sävel. Se tuntuu vähän hassulta, mutta on mielestäni hyvä ratkaisu, sillä muista masennuslauluista tulee entistä pahempi olo.


Emma Stone & Ryan Gosling (La La Land): Audition & City of Stars & A Lovely Night

Jokaiseen musikaaliin taitaa kuulua yksi surumielinen mollilaulu ja yksi maailmaa avartava voimalaulu. Nämä ovat La La Landissa City of Stars ja Audition, voitte itse arvata kumpaa kummalla tarkoitan. Näitä lauluja on aivan ihana laulaa (uudelleen ja uudelleen muiden iloksi) ja soittaa pianolla. <3 Molemmat koskettavat. A Lovely Night -kappaleessa puolestaan nauran Mialle ja Sebastianille ja rakastan matkia heitä. Myös tämän laulun tunnelma ja säestys instrumentaalisessa kohdassa ovat upeasti tehtyjä.

"Here's to the fools who dream
 Crazy as they may seam
 Here's to the hearts that break
 Here's to the mess we make"


Dia Frampton: Walk away

Kuulin tämän laskettelukeskuksessa kaiuttimista (jossa kuulin itse asiassa myös viimeksi mainitusta musikaalista Another day of sun, ja jopa tunnistin sen). Mieleen jäi, kuinka yleensä lauluissa kehotetaan rohkeuteen ja kestämiseen, mutta tämä kappale ohjeistaa: "There's nothing you can do/ You better run away, run away, run away". YouTuben kommenteista selvisi että tällä kappaleella on hyvin surullinen tausta.


Ed Sheeran: Galway Girl & Happier & Supermarket Flowers

Edin uutta levyä olen hädintuskin kuunnellut, ja vain muutaman kappaleen. Galway Girl -kappaleessa tykkään vauhdikkaasta sävelestä ja tunnelmasta, sanoista taas en oikein tiedä. Vähän liian "suoraan asiaan menevät" minun mielestäni. Toisaalta ne ovat myös myös nokkelat: "She played the fiddle in an Irish band but she fell in love with an English man." Happier jäi oikeastaan mieleen pienen samaistuksen vuoksi joissain kohdissa, mutta siinä on kaunis, haikea sävel. Supermarket Flowers on herkkä kappale, jonka kertosäe ja pianosäestys ovat niin kauniita. Toisaalta erään pitkän "uu-uuh" -kohdan voisi kyllä minusta jättää välistä.

"I knew one day you'd fall for someone new
But if he breaks your heart like lovers do"


Coldplay: Hymn for the Weekend &  (ft. Tove Lo) Fun

Molemmissa on iloa ja vauhdikkuutta, tekee mieli tanssia mukana. Ensimmäistä kuuntelin juuri lentokoneen pyörien iskeydyttyä maahan ja koneen ajaessa vuoristoradan vauhtia kiitoradalla.


Passenger: Young as the Morning, Old as the Sea

Tämä laulu on pakko mainita johtuen määrätietoisuudestaan toteuttaa haaveensa sekä säkeestään, jossa mainitaan Suomi! Kuunnelkaa niin saatte tietää miksi. :)

& Birdy: Beautiful Birds

Loppu ja kaunis säestys muistuttavat joistain suomalaisista kappaleista. Jotenkin niin surullinen laulu.


Lauri Tähkä: Minun Suomeni

Tutustuin tähän lauluun suomalaisyhteisön avustuksella. Yhtäkkiä vaan tajusin kuinka kaunis, vahva melodia on ja kuinka olen samaistunut sanoihin jo pidemmän aikaa. Kyllä, näin ulkomailla ollessa olen nähnyt kotimaan aivan uudessa valossa ja arvossa. 

"Minun Suomeni on tähtitaivaan alla
Minun Suomeni on auki kokonaan
Ja sen löysin kun mä kuljeskelin
tuolla maailmalla
Minun Suomeni on kaunein päällä maan"

2 kommenttia:

  1. Hih, monta lempparia löydetty ❤ HH ja Ed Sheeran tietysti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Tietysti, nehän on meidän yhteiset lempparit :)

      Poista