perjantai 9. joulukuuta 2016

Syksyn soittolista

Elokuussa keräsin kesän soittolistan kesällä kuunnelluista kappaleista (vaikka siitäkin jäi puuttumaan vaikka mitä lauluja). Olenkin kertonut, kuinka lauluista usein jää mieleeni tietty ajanjakso elämässäni (siis vaikkapa tietty vuodenaika tiettynä vuonna), tietty tunnelma tai hetki. Onko teillekin käynyt niin? Pidän tästä piirteestä, mutta välillä on vaikeaa kuunnella lauluja muistamatta liikaa... Kuuntelemistani lauluista voi saada jotain pieniä valaistumisia ajatusmaailmaani.

Syksyllä olen kuunnellut vanhoja lauluja ja kesän lauluja, mutta joka tapauksessa löytänyt paljon uusiakin, joita olen joinakin päivinä hoilannut kurkku suorana, opetellut ulkoa tai keinunut riehakkaasti tahdissa, tässä niistä lista:

Ed Sheeran:     Cold Coffee
       
                Friends

                Everything you are

                Little Bird

                Wake me up

                Afire Love

                I'm a Mess
       
Ed Sheeranin lauluihin tutustuin etenkin syyskuun ja lokakuun puolella paremmin, ne sopivat erilaisiin tilanteisiin. Moni kertoo rakkaudesta epävarmuuteen, erosta läheisen kuolemaan: aika lailla vain surumielisiä lauluja kun tarkemmin ajattelee. Välillä vain teki mieleen laulaa kovaan ääneen jotain ihanaa kohtaa. Säestyskin sopii hyvin, ja I'm a Mess -kappaletta kuuntelin akustisena versiona (linkki johtaa kyllä normaaliin versioon).

"But maybe I'm just in love when you wake me up"

                                       Autumn Leaves

Autumn Leaves on pakko mainita erikseen. Siinä on rauhoittava melodia, jota oli kiva kuunnella yksin keinussa kuunvalossa; jossain vaiheessa se oli todella rentouttava kappale. Ja sopii hyvin syksyynkin. <3

"Like Autumn leaves/ And hush now/ Close ýour eyes and fall asleep/
And you're miles away/ And yesterday you were here with me"

Sarah Connor: Wie schön du bist

Ystäväni löysi saksalaisia artisteja, ja pidin Sarah Connorin parin laulun tyylistä. Tämä laulu sanoisin kertovan ihmisen ainutlaatuisuudesta ja kokemuksista, ja laulajalla on kiva ääni.

Scala:        Hungriges Herz

Tämän a cappella -laulun löysin itse; se on kaunis ja ahdistava, ja yritin miettiä, miksi pidän sellaisista lauluista.

Lana Del Rey: Dark Paradise
  
Tästä laulusta tulee mieleen luokkaretkemme syyskuun lopussa, ja säkeestä "I'm lying in the ocean" vitsimme mereen liukastumisesta pimeässä. Aika tumma laulukin tämäkin kuitenkin on: yritin miettiä onko laulun minän rakastettu kuollut vai jättänyt hänet, ja kumpi olisi parempi... Melodia ja taustatehosteet ovat upeita.

Juha Tapio: Kuu

            Vain sun

+ Johanna Kurkela: Rakastettu

Sain Juha Tapion levyn synttärilahjaksi, ja tajusin miten ihania Kuu ja Rakastettu ovat. Kuussa oli samaistuttava säe, ja levyn omistuskirjoituksessakin luki: "Te olette loistavia, minä olen kuu". Rakastettu ja Vain sun ovat rauhallisia ja kauniita, ja Johanna Kurkelan pehmeä ääni sekä taustamusiikki sopivat kyllä ensiksi mainitun aiheeseen. Ei, Juha Tapio, en minä sinua ole unohtamassa. <3

"Mutta sinussa on kaikki se valo/ Ja se minusta vain heijastuu"

Johanna Kurkela:  Sydän paikallaan 

                  Ystäväin

                  Ehkä ensi elämässä
                
                  Rakkaus tekee vapaaks

                  Yksinäisyys

                  Maailman valtiaat
           
                  Rauha, rakkaani

Johanna Kurkela, nykyään kun yritän koota päässäni listaa lempibändeistäni ja -laulajista, kuulut listaan empimättä. Lauluista osa on pehmeitä (Rauha, rakkaani), surumielisiä (Ehkä ensi elämässä), vahvoja ja ajatuksia herättäviä (Maailman valtiaat), ja kertovat erilaisista aiheista. Kappaleessa Ystäväin sanat ovat ehkä hiukan lapsenmielisiä makuuni, mutta kuitenkin hyvää tarkoittavia. Äänesi on samaan aikaan herkkä ja vahva... Toivoisin osaavani laulaa kuin sinä! <3

"Miten pieniä me ollaan/ Maailman valtiaat"

Bruno Mars: When I Was Your Man

Kaverini koulussa ihmetteli, kuinka laulelen tätä laulua, koska se on kuuluisa. (En siis yleensä tiedä kovinkaan hyvin nuorten parissa suosittuja kappaleita, antaa sen olla hyvä tai huono asia.) <3 Toinen säkeistö.
        
Peter Asher: Love Always Comes as a Surprise (Madagascar 3)

Katsoin Madagascar 3:a sivusilmällä veljieni kanssa, ja tajusin miten kiva tämä help-en-muista-hahmojen-nimiä-mutta-sen-virtahevon-ja-kirahvin nuorallatanssin taustalla esitettävä kappale on. Löysin sen onneksi yhden säkeen perusteilla netin syövereistä, sävel on keinuva ja sanat kannustavia.

Birdy (alun perin Bon Iverin): Skinny Love

Kuten varmaan kaikissa mainitsemissani lauluissa tänään, aivan samaistuttavat sanat. Kappale on myöskin herkästi laulettu; laulajan ääntä kuvailisin sanalla ohut.

"And I told you to be patient, and I told you to be fine
 And I told you to be belanced, and I told you to be kind
 And now all your love is wasted, then who the hell was I?"

Laura Närhi: Supersankari

Tämän laulun itseasiassa kuulin jo kesällä usein radiossa, mutten tiennyt sen olevan Laura Närhen laulama. Pidän erityisesti laulun surumielisestä tunnelmasta ja taustatehosteista, ja päädyin sitten opettelemaan säveltämistä miettiessäni laululle sointuja pianolla.

"Läpi tornadojen vierelläsi kulki koko ajan supersankari"

Haloo Helsinki!: Syvälle silmiin

Ellin ääni on siis jotenkin, miten sen kuvailisi, hiukan rikkonainen ja vakava ja sanojaan tarkoittava ja niin... (Kuunnelkaa itse, jos ette ole kuulleet häntä, en oikein osaa kuvailla ääniä muuta kuin kummallisilla adjektiiveilla.) Laulukin on aika vavahduttava, mielestäni ei sitä "perinteistä" riehakkaampaa Haloo Helsinkiä.

Gabrielle Aplin: Please don't say you love me

Gabrielle Aplinin lauluja satuin joitakin kuuntelemaan: en ihan saanut uutta lempilaulajaa, mutta tämä kappale soi jossain vaiheessa päässä.

Christina Perri: Arms

                 Sad Song 

                 The Lonely

Näissä lauluissa vain on säkeitä joissa voisi itkeä, niin hyvin ne pohtivat esimerkiksi epävarmuutta ja kasvamista. Arms on hiukan positiivisempi laulu, Sad Song puolestaan vaikuttaa hillitymmältä country-tyyliseltä, juurikin kasvamislaululta. Kauniita ja puhuttelevia kappaleita todellakin. Christina Perrillä on jollakin lailla uneksuva ja vahva ääni.  

"I wish I wasn't always wrong, I wish it wasn't always my fault..."

Owl City: Fireflies

Löydän tunnetut kappaleet vähän myöhässä... Kertosäe ja sen melodia <3
Yhtä asiaa ihmettelin: miksi laulajan mielestä on outoa vihata hyvästejä?
      

Mitä lauluja on kuulunut teidän syksyn soittolistaan, ja millaisia ajatuksia ne ovat herättäneet?

8 kommenttia:

 1. "Olenkin kertonut, kuinka lauluista usein jää mieleeni tietty ajanjakso elämässäni (siis vaikkapa tietty vuodenaika tiettynä vuonna), tietty tunnelma tai hetki.[V]älillä on vaikeaa kuunnella lauluja muistamatta liikaa..."
  Tämäpä hämmentävää. Olen itse aivan samanlainen ja on aina ollut vaikea selittää muille, mistä tarkalleen on kyse. Tätä ennen en ole kuullut, että jollakin olisi samoin! En pysty myöskään lukemaan kirjaa ja kuuntelemaan musiikkia, sillä musiikki ja teksti muistuttavat sen jälkeen pysyvästi toisistaan, mikä on toisinaan vaivalloista.

  Miltei kaikki listasi artistit ovat vähintään nimeltä tuttuja, mutta itse kuuntelen noista vain Lana del Reyta, joka onkin sitten suosikkimusiikkieni joukossa. Voisin ehkä suositella sinulle yhtä ranskalaista laulajaa nimeltään Coeur de Pirate.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava löytää joku toinenkin, jolle tämä tapahtuu! :) Aina minulle ei ole näin käynyt, mutta varsinkin viime aikoina monissa lauluissa. Toisaalta joskus muistan myös hyvin paikkoja, joissa olen käynyt tiettyjä keskusteluja. Toista mainitsemaasi piirrettä en ole tainnut kokea.

   Kiitos suosituksesta! :) Sanoja en ymmärrä ollenkaan, mutta melodia kuulosti mukavalta.

   Poista
 2. Lähiaikojen musiikkisuosikkeja on mulla olleet gospel bändit Herz ja Park/, mutta kyllä Juha Tapio on silti kestosuosikki. Ainakin itse huomaan, että aina kun elämässä on vaikea tai jollain tapaa shokeeraava hetki, Juhan musiikki on sitä mitä kuuntelen. Ikäänkuin pakenen sitä mikä pitää kohdata, mutta en vielä pysty/jaksa. <3 (pssst. Rakastettu on ihana kappale :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisinkin kuunnella jonkun näiden bändien kappaleen, onko sinulla suositusta? :) En enää niin aktiivisesti kuuntele Juha Tapiota, mutta edelleen otan hänet mukaan lempilaulajieni joukkoon. <3 Rakastettu on ihana

   Poista
  2. Äh vastaan kamalan myöhään, mutta Park7 suosittelen etenki Juokse aurinkoon kappaletta. Herziltä mun suosikki on Murtumapiste :))

   Poista
  3. Eipä mitään! YouTube ei valitettavasti näitä lauluja löytänyt, mutta kuuntelin sitten pari muuta. Park7 ei ehkä minun tyyliäni ollut, mutta Herzin "Paperiliidokki"-kappaleessa oli kiva sävel :)

   Poista
 3. Täälläkin on yksi, jolle jää todella vahvoja muistoja musiikista! Parhaimmillaan jonkun levyn tai soittolistan kuunteleminen voi olla aikamatka. En edelleenkään myönnä julkisesti kuuntelevank Ed Sheerania, mutta kiva nähdä hänen musiikkiaan listalla :) Itse kuuntelin tänä syksynä mm. Marina and the diamondsin Seventeen- ja Simpilfy-biisejä ja Rajattoman Salaisuus-levyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! :D Seventeen-kappale ei ehkä ole niin minun tyyliäni, mutta tykkäsin taustamusiikista, ja sanat ovat vahvoja. :)

   Poista