keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Aloituspostaus: L. M. Montgomery: Runotyttö etsii tähteään

Olen jo vuoden ajan vuoroin miettinyt kirjablogin perustamista, vuoroin unohtanut koko ajatuksen. Tässä se nyt on, sekä aivan ensimmäinen postaus, että ensimmäinen kirjapostaus!

Kirja: Runotyttö etsii tähteään
Kirjailija: Lucy Maud Montgomery
Julkaisuvuosi: 1949
Suomentaja: Laine Järventaus-Aav
Alkuperäisteos: Emily's Quest (1927)
306 sivua
WSOY

"Runotyttö etsii tähteään" on Runotyttö-sarjan kolmas ja viimeinen osa. Se koostuu lähinnä kahdesta asiasta: rakkaudesta ja maineen kasvamisesta. Emilia Byrd Starr, Uuden Kuun kartanon kasvatti, on jo nuori aikuinen ja kirjoittaa lehtiin kertomuksia ja runoja niin ansiokkaasti, että ansaitsee niillä elantonsa. Hän kuitenkin haluaa kiivetä "Alppipolullaan" kirjoittamalla romaanin, mutta matkaan mahtuu mutkia. Ensimmäisen "kirjansa" Emilia polttaa, vasta toisella yrityksellä kirja julkaistaan.

Samaan aikaan Blair Waterin kylässä puhaltavat pienet muutoksen tuulet. Elisabet-täti, Laura-täti ja Jimmy-serkku ovat käymässä vanhoiksi - mitä Uudelle Kuulle käy heidän kuoltuaan? Emiliaa aletaan kosiskella mitä erikoisimmilta tahoilta. Hänen lapsuuden ystävänsä, Ilse, Teddy ja Perry ovat poissa opiskelemassa ja hankkimassa menestystä itse kukin.Ilse ja Perry ovat edelleen hyviä tovereita, mutta Teddyyn Emilia alkaa tuntea yhä suurempaa vetoa... Onko tunne molemminpuoleinen vai ei?

Kirjassa oli hyvin erikoisia juonenkäänteitä ja luin sitä odotuksella. (Vaikka luenkin paljon, en tunne kaikkiin kirjoihin tiettyä "vetoa" :)) Joitakin juonenkäänteitä tiesin kyllä jo etukäteen, koska olen lukenut Sisko Ylimartimon "Anna ja muut ystävämme". Tuo kirja on todella hyvä, muttei sitä kannata lukea, ennen kuin on lukenut ainakin Annat ja Runotytöt... Emilia ja Ilse ovat lempihenkilöitäni - vaikka hekin joskus ärsyttäviä -, samaten tykkäsin Elisabet-tädistä nyt enemmän, kun hän hyväksyi paremmin Emilian kirjoittamisen.

Minua surettivat ne muutokset, joita tapahtui Blair Waterissa tai uhkasi tapahtua. En pidä itsekään muutoksista, ja modernimpi Uusi Kuu ilman Elisabet-tätiä kuulostaa hirveältä! Asia, joka hiukan harmitti, oli nopea lopetus: viisi sivua suuresta elämänmuutoksesta. Samaten välillä tuntui, että tavallisia ihmisiä, jotka eivät kirjoittaneet tai maalanneet, halveksuttiin hiukan. Mutta ehkä se oli vain puolustus siihen aikaan, jolloin tavallisemmat ihmiset halveksuivat "romantikkoja".

Taas yksi sarja luettu ja hylätty - ainakin joksikin aikaa. "Runotyttö etsii tähteään" oli mielestäni toiseksi paras osa sarjassa, paras oli ensimmäinen, "Pieni runotyttö", joka kertoi Emilian lapsuusajoista. Tosin kaikki lukemani Lucy Maud Montgomeryn kirjat ovat olleet hyviä. Niitä siis jatkamaan! ;)

8 kommenttia:

 1. Onnea uudelle blogillesi, toivottavasti siitä tulee yhtä rakas harrastus sinulle kuin minullekin omastani! Ihastuin blogisi nimeen aivan täysin, se on niin kaunis!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ellen, minustakin siitä tuli hieno ja halusin siihen Iltatähden juuri kauneuden vuoksi :) Niin me ollaankin varmasti nuorimpia kirjablogittajien keskellä. Toivon, että innostukseni kasvaisi edelleen kirjoittaessa :)

   Poista
 2. Tervetuloa osaksi kirjablogimaailmaa! :)

  Minä luin Runotytöt uudelleen vajaa vuosi sitten, ja ne ovat todella ihastuttavia. Jo lapsena pidin niistä enemmän kuin saman kirjailijan Annoista, vaikka nekin olivat hyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annami! Minä luin ensimmäisen Runotytön kaksi vuotta sitten ja olen vähän kuin säästänyt niitä :) Minustakin ne ovat parempia kuin Annat, vaikka eivät nekään huonoja ole ;)

   Poista
 3. No niin jes, nyt tämän kommentti-jutun pitäsi toimia :)

  Eli siis. Kiva kun olet saanut tälläisen blogin pystyyn. Toivottavasti sinulla riittää intoa ja aikaa tämän ylläpitämiseen. Tuo blogin nimi on ihana, juuri niin sinun tyylinen ;) Mutta... Mitäs minun pitikään sanoa... *pyörittelee hiuskiehkuraa sormiensa välissä* Onnea blogiisi! Tulen pitämään tätä tarkasti silmällä! :D

  *vinkkaa silmää, heilauttaa hiuksensa selkänsä taakse ja poistuu korkokengät kopisten paikalta*

  P.s. Mitä tuo sinun nimi merkkisi tarkoittaa suomeksi? :) en jaksa vaivata nyt google kääntäjää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niin sinun tyylisesi kommentti. :D Kiitos, ja samat sanat sinullekin! Pearl Clover tarkoittaa helmiapilaa, mutta en kyllä edes huomannut sitä, ennen kuin päätin sen :) En osannut ensin päättää, kumman otan, niin otin kaksiosaisen nimen. Onkohan helmiapila joku oikea kasvi...?

   Poista
 4. Minä luen L.M Montgomeryn Runotyttö Uuden kuun Emilian tarina. Jossa on kaikki kolme Runotyttö kirjaa yksissä kansissa. Olen pitänyt kovasti kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnytkin tuon kokoelmateoksen, mutten lukenut. Runotytöt ovat ihania <3

   Poista