maanantai 23. marraskuuta 2015

Varastetut lapset/ Rabbit-Proof Fence (2002)

Elokuva on suomeksi nimeltään Varastetut lapset, mutta käytän englanninkielistä nimeä, sillä se kuulostaa mielestäni paljon paremmalta.

Rabbit-Proof Fence kertoo 1930-luvun Australiasta. Molly, Daisy ja Gracie ovat kolme puoliveristä aboriginaalityttöä, jotka siepataan ja kuljetetaan Moore Riverin leirille pois äitinsä ja isoäitinsä luota. Hallitus näet haluaa kitkeä aboriginaalilasten perinteet ja "eurooppalaistaa" heidät. (Onko se sana?) Molly päättää kuitenkin karata leiriltä Daisyn ja Gracien kanssa. He lähtevät kävelemään yli kahdentuhannen kilometrin matkaa kotiinsa, seuraten aitaa, joka halkoo koko Länsi-Australian, Rabbit-proof fencea.

Elokuva oli mielestäni yksinkertaisesti upea. Eniten siihen vaikutti tunnelma. Filmi perustuu tositapahtumiin, ja esimerkiksi epilogissa esiintyivät oikeat Molly ja Daisy, mikä toi mielenkiintoisen näkökulman. Mutta vaikka juuri tämä tarina ei olisikaan oikeasti tapahtunut, on niin monta samanlaista tarinaa aboriginaalilapsista, jotka kuuluvat Stolen generation'iin eli varastettuihin lapsiin, jotka eivät ehkä koskaan enää tavanneet vanhempiaan.

Muutenkin elokuva oli kuvattu ja näytelty hyvin todenmukaisesti, ja vaikka katsoimme sen koulussa, missä ei tee mieli itkeä muiden nähden, tuli kuitenkin kyynelet silmiin. Tyttöjen tarina ja sen toteutus elokuvana oli todellakin tunteellinen. Ja varsinkin lapsinäyttelijät olivat todella aitoja rooleissaan, heidän valitsemistaan ja "koulutustaan" oli mielenkiintoista seurata extroista.

Rabbit-Proof Fence kosketti valtavasti, ja aion katsoa sen uudestaan.

Ohjaaja: Phillip Noyce
Käsikirjoittaja: Christine Olsen
Perustuu: Doris Pilkington Garimaran kirjaan Follow the Rabbit-Proof Fence, joka puolestaan perustuu tositapahtumiin
Molly: Evelyn Sampi     Daisy: Tianna Sansbury
Gracie: Laura Monaghan  A.O.Neville: Kenneth Branagh
Moodoo: David Gulpilil

2 kommenttia:

  1. Tämä kiinnostaa minuakin teemaltaan. Täytyypä ottaa tuo kirjan nimi muistiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ajattelin lukea kirjan, jos saan sen käsiini :)

      Poista