lauantai 14. maaliskuuta 2015

Jos rakastat (2010)

Ennen kuin luet eteenpäin, pistä pyörimään Jos rakastat!

Jos rakastat pohjautuu Sakari Topeliuksen satuun Adalmiinan helmi. Tuore ylioppilas Ada on ollut rikas ja hemmoteltu koko elämänsä ajan, mutta yhtä asiaa hän ei tule saamaan: autoa. Hänen äitinsä kuoli autokolarissa, eikä Adalle saa sattua mitään. Bileissä Ada kuitenkin tulee humalapäissään varastettua auton ja ajettua kolarin. Kolarissa mies loukkaantuu vakavasti, ja Ada menettää muistinsa.
          Hänen saatuaan sairaalasta työtä ja muutettuaan tietämättään lomailevan tätinsä asuntoon Ada yrittää muistella menneisyyttään. Autokolarista hän lukee lehdessä, ja ymmärtää olevansa itse kadonnut kuski. Ada myös tutustuu ja rakastuu nuoreen Toniin. Eräänä päivänä hän tapaa tämän sairaalassa. Kolarissa koomaan joutunut mies on Tonin isä.

Jos rakastat on ollut lempielokuvani jo monta vuotta. Näin sen ensi kerran viisi vuotta sitten elokuvateatterissa, ja sen jälkeen kolme kertaa. Viimeisin kerta oli viikonloppuna, jolloin se esitettiin meillä myös naapureille.

Elokuva on aina ollut minusta ihana. Ensinnäkin suomalaisista lauluista koostuva musikaalielokuva - lempilauluni elokuvassa ovat ehkä Jos rakastat sekä Suojelusenkeli, joita hyräilin jo tunteja ennen katsomista, ja joita kuuntelen paraikaa :).
    Toiseksi hyvät näyttelijät, varsinkin pääosien esittäjistä tykkäsin kovasti. Kolmanneksi sekä hauska että koskettava elokuva. Hyvää mieltä, vitsejä ja väärinymmärryksiä löytyi, mutta pohjimmiltaan elokuva tuntuu olevan surumielinen. Ne kohdat tosin ovat jotenkin eräitä lempikohdistani. Kuten kolarikohtaus, jossa Ada näki äitinsä ja itsensä pienenä mukana autossa :'( Sanomana on kuitenkin anteeksianto, ja elokuva on tietyllä tavalla toiveikas.

Tällä kertaa löysin kuitenkin hiukan tylsempiä kohtiakin elokuvasta. Joitakin lauluja en edes muistanut laulettavan elokuvassa ja ihmettelin, oliko ne lisätty DVD-versioon. Niitä oli vähän liian tiuhaan. Myös juoni tuntui välillä hiukan turhan pitkitetyltä. Siinä oli kuitenkin hienoja yksityiskohtia. Neljättä kertaa katsovana huomasin Tonin jo hyvin alussa, sekä bileissä, vaikka he tapaavat paljon myöhemmin.

Aloin jo pelkäämään, etten pidä elokuvasta enää niin paljon kuin aiemmin. Nyt ajattelen, että näen elokuvan virheetkin. Ja kun huomaan haluavani kuunnella lauluja tai katsovani sen uudestaan, en epäile, että yhtä lempielokuvistani korvaisi ainakaan vielä joku toinen.

Ohjaaja: Neil Hardwick  Käsikirjoittaja: Katja Kallio
Ada: Elli Vallinoja     Adan äiti: Minttu Mustakallio
Toni: Chike Ohanwe      Adan isä: Taneli Mäkelä
Hanna: Meri Nenonen     Marja-Leena: Satu Silvo
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti