sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä

Kiinnostus heräsi: äitini ostos, 20-luvun maailma


Kirja: Yön sydän on jäätä
Kirjailija: Virpi Hämeen-Anttila
Sarja: Björk #1
Julkaisuvuosi: 2014
349 sivua

Karl Axel Björk on salaperäisen menneisyyden omaava poikamies, töissä sisäasianministeriössä. Vapaa-aikanaan hän auttaa poliisia jahtaamaan rikollisia ja selvittää tapauksia. Kun keväällä 1921 Helsingin vesitornista löydetään kuollut mies, Björkin on pakko osallistua tutkimukseen ja sukeltaa alamaailman vaaroihin.
     Samoihin aikoihin Helsingissä jahdataan niin alkoholin salakuljettajia kuin pelätään Venäjän tapahtumien vaikuttavan Suomeenkin.

Vaikka katsonkin rikossarjoja, ja pari niistä on ihan lempisarjojani (<3), tämä taisi olla neljäs lukemani dekkari koskaan. Ja tässäkin (kuten rikossarjoissa) seurasin enemmän henkilöitä, suhteita ja ajankuvaa. Kuitenkin rikostarina oli mielestäni hyvin kehitelty ja sopivan monimutkainen.

Henkilöistä Björk oli hyvä päähahmo, hän ei tuntunut pahikselta mutta ei ihan puhtoiselta enkeliltäkään menneisyytensä vuoksi. Hyväsydäminen hän tuntui olevan, mutta vähän hassua että hänestä puhuttiin sukunimellä. Kirja availi jo vähän hänen ihmissuhteitaan ja yritän päättää kenet haluan hänen lopulta saavan. :D (Ääneni menisi luultavasti Lisbetille, mutta Idakin oli lopussa kivempi...)

Mutta parasta tässä oli siis 20-luku, jota kuvailtiin ihailtavan tarkasti. Kirjassa oli jopa vanhanaikaisia sanoja ja kirjoitustyyli! Olen aina halunnut tietää juuri arkielämästä, ja sain nyt tietooni paljon eri yksityiskohtia. Vaikka Euroopassa oli jo "iloinen 20-luku" päällä, Helsingissä vasta totuteltiin elokuvissa käyntiin ja polkkatukkiin. Sisällissodan jälkeen monet olivat vähävaraisia, paitsi rikkaat porvarisuvut, jotka järjestivät omia illanviettojaan ja joihin Björk ei tuntenut sopeutuvansa.

Myös poliittinen tilanne avautui edes vähän. Venäjällä oli jonkinlainen sota jossain päin, bolsevikkeja ja kommunisteja pelättiin Suomessakin ja jotkut (kuten Björkin pikkuveli) halusivat lähteä Karjalaan sotimaan sukulaiskansojen puolesta. Vähän sekavalta kuitenkin tuntui, ehkä lopussa olisi voitu avata tarkemmin.

Björkin tutkimuksista on tulossa kokonainen sarja: toinen osa Käärmeenpesä on jo julkaistu. (Arvatkaa kuka aikoo lukea sen ;))

Kirja menee HelMet-lukuhaasteen kohtaa 20: "Kirjan nimi viittaa vuorokaudenaikaan".

P.S. Kansi oli kaunis :)

Myöh.lisäys: Joko olen lukenut vanhaa tietoa tai sitten aivan väärin, mutta jatko-osan nimi on Käärmeitten kesä!

2 kommenttia: