sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Pääsiäisen lukumaraton - päivittyvä

Lähden sitten vielä yhdelle lukumaratonille - Laura Katarooma kutsuu Kirjaimia-blogissaan maratoonaamaan koko pääsiäisen yli! Joka tapauksessa voi pitää myös normaalin 24h lukumaratoninkin, johon sitten päätin liittyä. En kyllä ihan tosissani aio tätä(kään) lukumaratonia vetää, kun pääsiäispulla on uunissa ja illalla aiotaan katsoa perheen voimin elokuvaa. (Viulunsoittaja katolla!) 

Lukupinostani löytyy Mary Marckin Eeva-sarjaa (pohdin vielä, lukisinko Vähän enemmän Eevasta uudelleen vai Yhteiskoululaisia) sekä Jennifer E. Smithin The Geography of You and Me, Nancy Gardenin Annie on My Mind ja Sophie Kinsellan Shopaholic to the Stars, jotka ovat siis kaikki tällä hetkellä kesken. Taidan aloittaa kuitenkin Eevalla, kun se on niin kevyttä ja hauskaa lukemista.  

Aloitetaan nyt vaikka heti, klo 13 sunnuntaina!

18:50 No enpä olekaan niin ahkerasti lukenut: ensin vahdin kulitchaa (ortodoksista pääsiäispullaa, jonka päädyin tekemään täksi pääsiäiseksi, vaikken ollut siitä aiemmin kuullutkaan), sitten joimme kahvit ja söimme ähkyyn asti pashaa ja kulitchaa ja tämän jälkeen katselimme varmaan ensimmäistä kertaa koskaan vanhoja lomakuvia. Jossain välissä ehdin kyllä lukea 52 sivua Vähän enemmän Eevasta  ja nyt aion jatkaa sitä ennen päivällistä. Vaikka kirja on julkaistu Suomen sisällissodan aikoihin, ei sitä kuitenkaan melkein uskoisi, niin kevyttä ja hauskaa luettavaa tämä on. Tietysti Marck on kirjoittanut sen raikkaaksi kertomukseksi koululaisille, ja huokuuhan tarina moraalia ja kilttiä mallikelpoista oppikoululaisuutta, mutta joka tapauksessa suosittelen tätä nuorille nykyäänkin. Tykkään kirjan rivien välien ajankuvauksesta, viattomista tyttöjen ja poikien toveruuksista, koululaiselämästä, ja ennen kaikkea huvittavista dialogeista.

" - Et sinä sovi täysikasvuiseksi, Hertta, sanoi Rolle Eerola ja ravisti punakutrista päätään.
  - Miksikä en? kysyi Hertta loukkaantuneena.
  - En tiedä. Kun sinä lähenet kahdeksaakymmentä, niin sinä varmasti säikäyttelet koiranpommeilla sellaisia, jotka ovat yhdeksänkymmentä." -s.15

0:45 Viimeisten tuntien aikana olen ehtinyt syödä pääsiäisillallista, katsoa elokuvan Fiddler on the Roof ja lukea sivulle 89 asti. Nyt kun kirjassa siirrytään maalaismaisemiin, se muuttuu vähän "ikävämmäksi", siis tylsemmäksi, varsinkin kun muistan miten kaikki tulee päättymään. 

Elokuva puolestaan oli niin vaikuttava, välillä nauroin makeasti, välillä itkin dramaattisissa kohtalokkaissa kohtauksissa. Pidän siitä kuinka tarina kuvailee juutalaisuutta, sen uskoa, kokemaa kärsimystä ja ennen kaikkea rituaaleja ja muutoksia, uusia tuulia ja pientä kylää sen kaiken keskellä. Köyhää mutta hyväntahtoista maitomiestä, joka joutuu tasapainottelemaan perinteiden, tutun ja turvan sekä uuden, oudon ja pelottavan välillä. Kaikki on kuitenkin kuvattu pienellä keveydellä, joka pääsee elokuvassakin oikeuksiinsa, mutta ajattelen että kaikkein vaikuttavinta on kuitenkin pimeässä teatterisalissa, kun Tevye laulaa viimeisen hepreankielisen laulun...

11:15 Eilen yöllä luin sitten Eevan loppuun, eli nyt ollaan 127 sivun paikkeilla. Vaikka loppupuolella iloinen koululaistunnelma vähän lässähtikin, pidin tästä joka tapauksessa paljon. Nyt viimeiset tunnit aion jatkaa Becky Brandonin seikkailuja Hollywoodissa kirjassa Shopaholic to the Stars.

13:00 Stop!
Avasin sittenkin Eevan jatko-osan Yhteiskoululaisia lukeakseni vain ensimmäisen luvun ja uppouduin sitten siihen sivulle 75 asti. Tämä puolestaan kertoo Eevan ja ystäviensä abivuodesta, joka on ehkä enemmänkin minua läsnä, mutta muuten pidin kuitenkin vähän enemmän toisen Eevan alkupuolesta. Tässä osassa juonta kuljettaa luokassa tapahtuva varkaus ja lähestyvät ylioppilaskirjoitukset. Eeva myös pohtii edelleen täysikasvuisuutta ja hyviä tekoja, mikä oli samastuttavaa luettavaa.

Yhteensä luin lukumaratonissa 202 sivua, mutta olen ihan tyytyväinen tähänkin suoritukseeni. Oli mukava osallistua taas, kiitos Laura Kataroomalle! :)


Tässä eilinen kulitchani :)

4 kommenttia:

  1. Tsemppiä lukumaratonille. Itse aloitin jo eilen ja luen tällä kertaa - rennosti - 48 t.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Tuplamaraton on varmasti myöskin kiva kokemus, kunhan ottaa rennosti :)

      Poista
  2. Voi Eeva! Oon iteki joskus lukenu nuo kirjat. Hyvinhän sulla maraton meni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka tykkään muutenkin vanhasta ajasta lukemisesta, niin Eeva on kyllä todella positiivinen löytö :) Olisi kiva luetuttaa näitä muillakin teineillä. Kiitos, kyllähän tämä meni ihan hyvin ja tuli luettua!

      Poista