maanantai 16. helmikuuta 2015

Terhi Rannela: Läpi yön (+ Muuta)Kiinnostuksen herätti: Polgaran suosittelema

Kirja: Läpi yön
Kirjailija: Terhi Rannela
Julkaisuvuosi: 2014
284 sivua
Otava

9.luokalla olevan Marian kotona ei ole asiat hyvin. Liikaa riitelyä. Isä juopottelee ja uhkailee itsemurhalla. Nämä asiat saavat Marian lopulta tarttumaan siihen viimeiseen vaihtoehtoon. 

Apu ehtii ajoissa paikalle. Isän huudot: "Taistele, Maria, taistele!" saavat tytön kamppailemaan elämästään - ja selviytymään. Alkaa vaihe, jolloin hänen täytyy saada asiansa järjestykseen. 

Maria kirjoittaa päiväkirjaansa vuoroin elämäniloisesti, vuoroin masentuneesti. Isä pysyy alkoholistina, joka kuitenkin joskus osoittaa hellyyttäkin. Lähimmäisten kuolema. Poikaystävä, joka jättää. Marian omat alkoholikokeilut ja riehakkaat illat baareissa.
     Yksi elämän läpi johtavista langoista on kirjoittaminen, Maria lähtee opiskelemaankin kirjallisuutta. Hän haaveilee kirjan julkaisusta - ja eräänä päivänä unelmasta tulee totta.

Kirja oli kirjoitettu päiväkirjamuodossa, ehkä se tekikin siitä niin koukuttavan. Luin samaan aikaan toista kirjaa, mutta lopetin "Läpi yön" aiemmin. Päiväkirjaa kirjoitettiin hyvin todenmukaisesti, ei esimerkiksi selitetty liikaa joistain asioista, minua häiritsee, jos päiväkirjaromaaneissa on vaikkapa paljon kuvailuan niin kuin romaaneissa yleensä.
     Maria elää 1990-luvulla ja esimerkiksi Titanic- ja Evita-elokuvat mainittiin sekä sen ajan (ja nykyajankin) kuuluisia bändejä. Päähenkilö luki lisäksi hyvin erilaisia kirjoja Harry Potterista Laura Palmerin salaiseen päiväkirjaan. Tuttuja kirjoja oli hauska bongailla.

Marian baari-iltoja ja muita typeryyksiä ei ollut niin mukava lukea, toivoin vain että hän lopettaisi juomisen (niin kuin hän joskus vannoi lopettavansa). Olen lukenut aiemmin Terhi Rannelalta "Taivaan tuuliin" ja tiettyjä samanlaisuuksia oli tässäkin, psykologilla käynneistä Ulrike Meinhofin ihailuun. Kirjoittamista oli kiva seurata, Maria tuntui pommittavan kustantajia kirjoillaan. Itsekin haluaisin kirjailijaksi, mutta aiheeni tyssäävät aina jossain kohtaa. Ehkä sitten joskus...

Kirja menee Helmet-lukuhaasteen kohtaan "Nuorille tai nuorille aikuisille suunnattu kirja" (luulisin niin)

                         ***
Myöhästynyttä hyvää ystävänpäivää kaikille! Sain kaveriltani lahjan sekä eräällä nettisivulla 6 korttia! Kiitokset kaikille!
    Nautin paraikaa hiihtolomasta, koulutyöt eivät kiinnosta ollenkaan. Tekisi mieli vain lukea, kirjoittaa, surffailla netissä, käydä ulkona (ennen kuin lumi sulaa, nyyh :( ) Mietin sitä lukumaratonia, jonka jotkut blogit ovat tehneet, ehkä senkin voisi kokea tällä viikolla...
     

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut Rannelalta muutaman kirjan ja tykännyt hänen tyylistään, tämäkin voisi hyvin kiinnostaa. Aihe on aika rankka, mutta niinhän se elämäkin toisinaan on...

  Hauskaa hiihtolomaa, samasta nautiskelen itsekin parhaillaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin :) Niinpä, aihe oli vähän rankka ja tulee surku ihmisiä kohtaan, joilla on niin vaikeaa. Nyt minunkin tekisi mieli lukea lisää Terhi Rannelalta, osaatko/osaatteko te muut suositella jotain?

   Poista
  2. Ainakin Amsterdam, Anne F. ja minä sekä Goa, Ganesha ja minä on olleet hauskoja. Novellikokoelma Yhden promillen juttuja on kiinnostava, mutta aiheensa (alkoholi) puolesta ehkä sellainen vain pienissä osissa nautittava.

   Poista
  3. Kiitos vinkeistä! Tuota "Amsterdam, Anne F. ja minä" luinkin netistä ja kuulostaa mielenkiintoiselta, Anne Frankista ja aihepiiristä on muutenkin tullut luettua...

   Poista
 2. Aloitin tätä jossain vaiheessa, mutta omat fiilikset eivät juuri silloin olleet oikein sopivat tälle kirjalle, ymmärrät varmaan. Pitäisi jossain vaiheessa ottaa itseä niskasta kiinni ja lukea loppuun.

  Ihanaa hiihtolomaa, rauhaa ja valoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue vain loppuun, vaikea aihe mutta koukuttava. Ihanaa hiihtolomaa sinullekin!

   Poista