tiistai 19. toukokuuta 2015

Jerry Spinelli: Tähtityttö (+synttärijuhlista)

Ensin pitää tietenkin selittää synttärijuhlista ja lahjoista, jotka sain toissapäivänä :) Oikeat synttärini ovat siis vasta aikojen päästä, mutta koska viime vuonna kaverisynttärit jäivät pitämättä ja seuraavia ei ehdi pitää myöhemminkään muuton vuoksi, niin päätettiin pitää ne nyt aika ex tempore. 

Sain aika monta lahjaa, joista mainittakoon kirjat (Tähtiin kirjoitettu virhe sekä Lapinkuninkaan tytär), Audrey-kantinen vihko, hieno piirros Lizaahilta sekä uusi lahjakortti kirjakauppaan. Kiitos kaikille lahjoista ja paikalletulosta!

Ei, oikea nimeni ei ole Valancy :)
Mutta niin, nyt siis itse kirjaan (tajusin muuten että tämä on ensimmäinen toukokuussa bloggaamani kirja, vaikka olen lukenut jo viisi loppuun):                                                              
                                                                          ***

Kiinnostus heräsi: vanhan äikänkirjan tekstiKirja: Tähtityttö
Kirjailija: Jerry Spinelli
Julkaisuvuosi: 2003
Suomentaja: Kaijamari Sivill
Alkuperäisteos: Stargirl (2000)
209 sivua
WSOY

Pikkukaupungin yläasteella ei kukaan oppilas selkeästi erotu joukosta. On suositut ja ne vähemmän suositut, joita ei huomata. Tämä kuitenkin muuttuu, kun kouluun saapuu Tähtityttö Caraway. Tähtityttö pukeutuu outoihin vaatteisiin, koristaa pulpettinsa pöytäliinalla ja laulaa ruokalassa synttärisankareille onnittelulaulun. Ensiksi koko koulu lähtee mukaan juttuun, mutta uutuuden viehätys ei kestä kauan. Jopa Leo, Tähtitytön poikaystävä, ei kestä enää erilaisuutta ja yrittää tehdä Tähtitytöstä normaalin.

Äikänkirjan lukupätkässä kirjassa vetosivat juuri Tähtitytön vanhanaikaiset vaatteet, mutta lukiessa pidin eniten tytön erilaisesta maailmankatsomuksesta ja tavoista. Onko kukaan koskaan kierrellyt ruokalassa laulamassa muille Paljon onnea vaan? Tai lähetellyt pieniä lahjoja tuntemattomille tai hurrannut vastustajajoukkueen maaleille? Tähtityttö ei tehnyt sitä hakeakseen huomiota, hän halusi vilpittömästi auttaa ja kannustaa kaikkia, eikä ymmärtänyt muiden kiusaantuneisuutta.

Erilailla kuin Tähtityttö, itse haluan yleensä olla erilainen kuin muut. Minusta tuntuu välillä jotenkin hassulta, että ihmiset ylipäätään menevät vaikka muodin mukana. Sattuvatko he oikeasti tykkäämään samanlaisista vaatteista vai menisikö heille kaikki, mikä on muotia? Tosin nykyään muoti on hyvin vaihteleva, onko sellaista edes muiden kuin teinien osalta niinkään?

Nyt tuli puhuttua aika paljon muusta kuin kirjasta, vaikka teemaanhan tuokin vahvasti liittyy. En oikeastaan keksi mitään häiritsevää puolta siinä, teema on minusta tärkeä ja tapahtumat mielenkiintoisia. Romaanin taisin lukeakin aika nopeasti. Loppua en kyllä ihan ymmärtänyt.

Tapahtumapaikka oli pikkukaupunki Arizonassa, ja autiomaa kaktuksineen ja vuorineen toi kivan lisäyksen tarinaan. Samalla opin myös lisää amerikkalaisesta koulusta. Leon ja Tähtitytön koulussa oli kouluruokailu eikä koulupukua, mutta myös erilaisia aktiviteetteja, oma tv-ohjelma, sekä joka-aamuinen lippuvala, jonka sanat Tähtityttö armottomasti muutteli mieleisikseen.

Kirja menee Helmet-lukuhaasteen kohtaan "Syntymävuonnasi julkaistu kirja" sekä Amerikkaa tutkimassa Arizonan osavaltioon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti