lauantai 11. heinäkuuta 2015

Hilja Valtonen: Nuoren opettajattaren varaventtiili

Kiinnostus heräsi: Kirjojen kamarin postaus


Kirja: Nuoren opettajattaren varaventtiili
Kirjailija: Hilja Valtonen
Julkaisuvuosi: 1954 (1.painos 1926)
245 sivua
Otava

Liisa Harju, "laillisen iän" saavuttanut, matkaa kotiseuduiltaan Savosta Pohjanmaalle opettajaksi. Heti alussa hän kohtaa vaikeuksia: murre on erilaista, häntä kohtaan on paljon ennakkoluuloja ja kylän tohtori rakastuu häneen muiden neitien kadehtiessa. Liisa on kuitenkin rohkea ja sukkelasanainen ja selviytyy ongelmistaan milloin mitenkin.

Miksi pidin tästä kirjasta? Koska se oli hauska! Huumori oli aivan loistavaa, vaikka kirja onkin melkein sata vuotta vanha. Liisan (ja muidenkin) sutkautukset naurattivat sekä myös hänen omat lisäyksensä tarinaan, kirjahan koostui hänen päiväkirjamerkinnöistään. Harmillista kyllä, en voi siteerata yhtäkään kohtaa, sillä jätin kirjan uuteen kotiini...

Muutama pieni asia kirjassa kyllä häiritsi. Olihan se romanttinen teos, mutta vähän muutakin olisi voinut olla. Esimerkiksi opettamisesta ja koulun lapsista olisin lukenut mielelläni samanlaisia kuvauksia kuin Anna opettajana- ja Onnen kultaiset vuodet -kirjoissa. Liisan sulhanen ei jotenkin tyydyttänyt minua (:O) ja myös päiväkirjan kutsuminen Varaventtiiliksi tuntui tosi oudolta.

Kuitenkin todella hilpeä kirja, suosittelen! Varmasti Hilja Valtosen muutkin romaanit ovat yhtä hyviä.

Kirja menee Helmet-lukuhaasteen kohtaan 47. "Hauska kirja", Maalaismaisemia-haasteeseen sekä Kirjankansibingoon "Mies".

8 kommenttia:

 1. Jep... tuo nimi on hitusen outo minun mielestäni!

  Mitä sulhanen ei kelvannut sinulle?? Miksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, en kyllä kutsuisi päiväkirjaani Varaventtiiliksi nauramatta... Sulhanen jotenkin ärsytti :D Tosin niin se toinenkin ehdokas... Lue kirja!

   Poista
 2. Onpa hauskaa että luit tämän hauskan opuksen :)

  VastaaPoista
 3. Suo anteeksi kun tuppaudun selittämään, mutta varaventtiili on höyrykoneen yms. osa, jonka kautta liian suureksi kasvava paine pääsee ulos eikä koko kattila räjähdä. Ja tällaisena purkautumiskanavanahan päiväkirja on monesti aivan omiaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa ollenkaan, kiitos selityksestä! :) Tuon tiedon jälkeen päiväkirjan kutsumisen varaventtiiliksi ymmärtää, mutta ensin se tuntui hyvin hassulta.

   Poista