tiistai 7. heinäkuuta 2015

Markus Zusak: Kirjavaras

Kiinnostus heräsi: toinen lukukerta

Kirja: Kirjavaras
Kirjailija: Markus Zusak
Julkaisuvuosi: 2008
Suomentaja: Pirkko Biström
Alkuperäisteos: The Book Thief (2005)
558 sivua
Otava

Eräänä tammikuun päivänä 1939 Liesel Meminger matkustaa uusien kasvatusvanhempiensa luo Molchingin pikkukaupunkiin. Hänen pikkuveljensä kuolee junassa ja hautajaisissa Liesel varastaa ensimmäisensä kirjansa, Haudankaivajan käsikirjan - vaikkei osaakaan lukea. Siitä kuitenkin alkaa hänen innostuksensa ja rakkautensa sanoihin, sodan vaarojen keskellä - natsi-Saksassa.


Luin Kirjavarkaan toista kertaa ja lukukertoja ennen katsoin elokuvan kaksi kertaa. Suosittelen muuten tässä tapauksessa katsomaan ensin elokuvan, sillä kirja paljastaa lopun jo alkusivuilla, elokuva taas ei. Itselläni se toimi mainiosti noin päin. Meidän piti myös viime vuoden syksyllä kirjoittaa englannin tunnilla blogikirjoitus, ja koska olin ajatellut kirjablogia jo silloin, kirjoitin sitten Kirjavarkaasta. Näin ollen kirjoitin oikeastaan ensimmäinen kirjapostaukseni koskaan tästä kirjasta.

Kirjavaras on yksinkertaisesti IHANA kirja. Se oli viime vuoden lukemistani parhaita ja varmasti tulee olemaan tämänkin vuoden. Se on mielenkiintoinen, hahmot ovat ihania: varsinkin Liesel, hänen paras ystävänsä Rudy sekä ankara mutta pohjimmiltaan hyväsydäminen mama sekä ymmärtäväinen papa - Lieselin kasvatusvanhemmat. Markus Zusakin kieli ja tyyli ovat todella kauniita, miksi häneltä ei ole suomennettu lisää teoksia? Kirjassa on vuorotellen iloisia ja surullisia kohtauksia, mutta koko ajan vaaran ja ympäristön uhka ja viittaillaan tulevaan.

Katsoin myös elokuvan kolmatta kertaa: sekin on todella hyvä, muttei ihan kirjan veroinen, kun niin monia kohtia on muutettu tai jätetty pois. Soundtrack oli upea - luin vasta nyt, että se oli (varmaan lempisäveltäjäni) John Williamsin säveltämä, eli saman joka on säveltänyt Harry Potterit ja Star Warsitkin! Elokuvateatterissa pystyin kyllä eläytymään varsinkin pommisuojakohtauksiin paremmin, nyt kotona oli vähän vaikea keskittyä ja jouduin sitä paitsi kääntämään englanninkielisiä tekstityksiä muille.

Palaan vielä niihin sanoihin ja kirjoihin ja lainaan englannintunnin postauksestani lopun:

                  Can the books give you hope?
                  Can the words save your life?

Kyllä voivat. Muutenkin kuin Kirjavarkaassa, sanoilla on suuri mahti.

Kirja menee Kirjan vuoden lukuhaasteen kohtaan 33. "Kirja jonka kirjoittaja ei ole kotoisin Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta" (ei vaan Australiasta!) sekä Kirjankansibingoon tähditän "Lapsen".

Alkuperäisnimi: The Book Thief (2013)
Ohjaaja: Brian Percival     Käsikirjoittaja: Michael Petroni
Liesel: Sophie Nélisse      Rudy: Nico Liersch
Mama: Emily Watson          Papa: Geoffrey Rush
Max: Ben Schnetzer

4 kommenttia:

 1. Tämä on ihana kirja :) ja tuo postauksesi loppu on totta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Niin on! Varsinkin kun ne tässä kirjassa pelastivat monien hengen.

   Poista
 2. Minäkään en pitänyt siitä, että kirja spoilasi koko ajan itseään, lukukokemus jäi vähän vaisuksi :/ Elokuva taas oli ihan mainio, vaikka kirjan ensin luinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli vähän harmi, mutta tietyllä tavalla kuului kerrontaan... Harmi, ettei sinulla kirja kolahtanut :( Mutta elokuva oli kyllä hyvä!

   Poista