perjantai 3. heinäkuuta 2015

Katarina Eskola & Satu Koskimies (toim.): 50-luvun tyttöjen ystävät

Kiinnostus heräsi: aiempi osa 50-luvun tytöt


Kirja: 50-luvun tyttöjen ystävät. Ystävyyskirjeet 1952-1960
Toimittaneet: Katarina Eskola & Satu Koskimies
Julkaisuvuosi: 1998
678 sivua
Kirjayhtymä

50-luvun tyttöjen ystävät koostuu toimittaneiden nuorena vastaanottamista ystävien lähettämistä kirjeistä, toisin kuin ensimmäiset osat 50-luvun tytöt ja 50-luvun teinit, joihin on kerätty Katan ja Satun päiväkirjamerkintöjä. Koska 50-luvulla ei ollut kännyköitä tai sähköposteja, ja kesälomiksi perheet lähtivät usein maalle, oli posti ainoita tapoja pitää yhteyttä pitkinä kesäkuukausina, ja ystävien kirjeet odotettuja.

Tytöt kertovat kirjeissään erilaisista tapahtumista ja puuhistaan, suruista, ihastuksen kohteistaan, ystävyydestä, eli oikeastaan vähän kaikesta. Jos joku pääsi ulkomaille, hän kirjoitti yksityiskohtaisesti näkemästään ja kokemastaan. (Kuten Marjis, joka lähti vuodeksi käymään koulua Amerikassa!) Kaikki kirjeet eivät ole kesältä vaan myös pitkin kouluvuotta, sekä lisäksi lopussa on Penaalipostia- ja Porraspostia- osuudet. Penaalipostia koostuu koulussa lähetetyistä lapuista, ja Porraspostia taas on Satun ja Outin käymää pientä kirjeenvaihtoa postiluukun avulla.

Minusta näitä kirjeitä, kuten ensimmäisen osan päiväkirjamerkintöjä, oli hyvin mielenkiintoista lukea, enkä juuri ollenkaan tylsistynyt (tai no ehkä vähän joissain muutaman sivun kirjeissä). Olen myös oppinut paljon uutta sen aikaisesta elämästä. Kuten jo sanoin, kesälomat vietettiin maalla, ja ulkomaanmatkat olivat harvinaisia. Päiväkirjoja kirjoitettiin paljon (ainakin Katan ja Satun luokalla) ja elokuvissa käytiin usein, kun ei elokuvia muualla nähnyt. Satunkin yksi lempinäyttelijöistä oli tuohon aikaan Audrey Hepburn! :)

Kirjeet ja niitä kirjoittavat ovat hyvin erilaisia: toiset kirjoittavat pitkiä selostuksia, toiset lyhyempiä tilannekartoituksia. Kaikilla on omanlainen tyylinsä, ja ainakin itse tykkäsin toisista enemmän kuin toisista. Pari tytöistä kirjoitti mielellään, toinen taas piirsi. Lopussa kerrottiin hiukan, mitä ystävistä myöhemmin tuli, ja esimerkiksi piirtämisestä pitävästä Astasta tuli myöhemmin taidemaalari! Asta muuten tuntui minusta hyvin samaistuttavalta tässä kirjeen pätkässään:

"Olisi jännittävää tulla tieteiliäksi joka tutkii tähtiä, kuuta, aurinkoa, maapalloa ja avaruutta. Minusta ovat ihania tähdet, kuu, auringonlasku ja nousu, sateenkaari, rankkasateet, aivan hiljainen metsä ja pilvet. Minusta talvinen metsä on ihanan hiljainen ja lumoava ja niin valoisa. Pidän kaikista vuodenajoista ja melkein kaikista säistä paitsi loputtomista tihkusateista." -marraskuussa 1954 Helsingissä

Lukemani ensimmäinen ja kolmas osa ovat luoneet hienon kuvan 1950-luvun tyttöjen maailmaan, ja vielä on jäljellä toinen osa, 50-luvun teinit! Luin nämä vähän eri järjestyksessä.

Raksitan Kirjakansibingosta kohdan "Kasvokuva".
                                                              ***
Päätin pitää jonkinlaisen some/nettipaaston viikonlopulla, joten älkää ihmetelkö jos en silloin vastaa kommentteihin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti