sunnuntai 11. lokakuuta 2015

J.K.Rowling: Harry Potter ja puoliverinen prinssi

Sisältää juonipaljastuksia Harry Potter -sarjan aiemmista osista!

Kirja: Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Kirjailija: J.K.Rowling
Sarja: Harry Potter #6
Julkaisuvuosi: 2006
Suomentaja: Jaana Kapari
Alkuperäisteos: Harry Potter and the Half-Blood Prince (2005)
698 sivua
Tammi

Harry, Ron ja Hermione aloittavat kuudennen vuotensa Tylypahkassa, noitien ja velhojen koulussa. Läksyjä on entistä enemmän, mutta vuosi on rankka muullakin tavalla: velhomaailmaa uhkaa edelleen Voldemort ja tämän kannattajat. Onko Tylypahkakaan enää turvallinen? Harryn harteilla oleva paino kasvaa, kun hän saa kuulla hirnyrkeistä: jonakin päivänä hän ja Voldemort ottavat mittaa toisistaan, sillä jommankumman täytyy kuolla...

Harry Potter on todellakin klassikko! Kuinka monella kirjasarjalla oikeasti on oma maailmansa: sen historia, järjestys ja yksityiskohdat niin tarkasti kehitelty? Sarjan juoni on minusta todella hyvä, ja monet aiempien kirjojen kohdat liittyvätkin yhtäkkiä viimeisiin osiin suuresti: esimerkiksi toisessa osassa esiintyvä Valedron päiväkirja selitetään tarkemmin tässä kirjassa. Kiinnostavinta minusta on varmaan lukea taioista ja koulun elämästä, mutta myös toiminnasta: loppu oli todella jännittävä, ja oli vaikeaa pysähtyä mennäkseen nukkumaan!

Valitsin kuutosen luettavaksi, koska olen lukenut sen aiemmin vain yhden kerran, ja koska tässä on romantiikkaakin ja seurustelua tarpeeksi. Pikkuhiljaa kirjaa edetessä alkaa selvitä, ketkä päätyvät lopulta yhteen, mutkien kautta. Ihanin minusta oli kuitenkin eräiden aikuishahmojen kehittyvä suhde (johon on iskemässä pakkomielle...) <3 Vaikka se ei niin suuressa osassa ollutkaan. :(

Ajatuksia herättävä kohta:

Voldemort oli turmellut Nevillen lapsuuden siinä missä Harrynkin, mutta Neville ei aavistanutkaan, miten täpärästi hän oli välttänyt Harryn kohtalon. Ennustus olisi voinut tarkoittaa heistä kumpaa tahansa, mutta Voldemort oli omista tuntemattomista syistään päättänyt uskoa, että se tarkoitti Harrya.
   Jos Voldemort olisi valinnut Nevillen, Neville istuisi nyt Harrya vastapäätä salamanmuotoinen arpi otsassaan ja ennustuksen paino... vai istuisiko? Olisiko Nevillen äiti kuollut pelastaaksen hänet niin kuin Lily oli kuollut Harryn vuoksi? Totta kai hän olisi... Mutta entä jos hänen ei olisi onnistunut asettua poikansa ja Voldemortin väliin? Olisiko valittua siinä tapauksessa ollenkaan? Olisiko Nevillen paikka tyhjä ja olisiko arveton Harry saanut läksiäissuukon omalta äidiltään Ronin äidin sijaan?
-s.151

2 kommenttia: