keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Maijaliisa Dieckmann: Luostarin Piritta

Kiinnostus heräsi: aloitin kesällä, nyt luin uudestaanKirja: Luostarin Piritta. Nuortenromaani vuoden 1462 Naantalista
Kirjailija: Maijaliisa Dieckmann
Julkaisuvuosi: 2003
205 sivua
Tammi

Piritta on kokelaana luostarissa isänsä tahdosta. Vaikka välillä abbedissa on ankara ja luostarin muurit tuntuvat jättävän muun maailman ulkopuolelle, Piritta on varma elämäntehtävästään. Hänestä tulee kirjoittamiseen erikoistunut nunna. Ei hän ole koskaan ajatellutkaan muuta elämää. Eräänä päivänä luostariin kokelaaksi saapuu ylhäisestä suvusta oleva Katriina. Tytöt ystävystyvät nopeasti, ovathan he samanikäisiä, mutta mikä salaisuus varjostaa Katriinan entistä elämää ja syytä piiloutua luostariin?

Tämä oli kyllä mielenkiintoinen kirja keskiajan elämästä luostareissa! Kirjassa kuvailtiin hyvin yksityiskohtaisesti luostareita ja miten munkit ja nunnat elivät päivästä toiseen. Kuinka harmi, etten ehtinyt kirjoittaa kaikkea ylös! Muurien sisältä ei saanut poistua sukulaisia tapaamaan (onneksi Piritta kuitenkin näki perheensä messuissa), koko ajan täytyi olla jossain työssä, kuten jäljentämässä kirjoja, siivoamassa tai kitkemässä kasvimaata. Myös rukoileminen oli hyvin tärkeä tehtävä:

"Heti herättyä mentiin kirkkoon ja rukoiltiin, päivällä vietettiin taas hetkirukousta, ja vielä viimeiseksi illalla oli käytävä kirkossa ja kuunneltava munkkiveljien rukouksia. Ennen jokaista puuhaa rukoiltiin työn onnistumiseksi. Ennen ruokailua siunattiin ruoka ja päätteeksi kiitettiin. Ennen puhepirtin keskusteluhetkeä rukoiltiin, samoin ennen nukahtamista ja heti herättyä." -s.63

Vaikka olen aina olettanut nunnien ja munkkien olevan hyvin hengellisiä, kirja antoi hyvän kuvan, kuinka heidänkin mielessään pyörivät maalliset ajatukset. Abbedissa oli huolestunut luostarin maineesta, nunnat taas saattoivat käyttää hengellisille keskusteluille tarkoitetun hetken tarinoiden kertomiseen tai vain teeskennellä tekevänsä työtä.

Nimitys nuortenromaani on ehkä vähän väärä kirjassa, sillä vaikka Katriinan tarina tosin poikkesi luostareista, se ei kovin jännittävä ollut, ja moni nuori ei kiinnostuisi siitä. Piritallakin oli menneisyys, mutta minusta se oli aika lyhyt eikä oikein vaikuttanut mihinkään, se oli harmi.

Pidin kuitenkin kirjasta paljon: tähän asti lukemistani Dieckmannin kirjoista se on paras.(Aiemmin olen lukenut Fredrika-rouvan koulu, Kaksoset-sarjaa ja Taivas sinivalkoinen.) Suosittelen Luostarin Pirittaa niille, jotka haluavat lukea luostareiden elämästä ja keskiajasta nuoren tytön näkökulmasta. :)

"Sisar Lucia nosti kätensä merkiksi, ja nunnien kuoro alkoi laulaa. Heidän äänensä olivat heleät ja kirkkaat. Tytöt katsoivat toisiinsa, ja kumpikin tunsi syvää iloa. Laulu yhdisti heidät, ja sävelten kauneus pyyhkäisi mielestä kaikki murheet. He keskittyivät siihen, että latinankieliset sanat menivät oikein ja että ääni kohosi juuri niin korkealle kuin sisar Lucia tahtoi. Munkit vastasivat omalta lehteriltään, ja heidän äänensä kohosi kumeana ja kuuluvana kohti holvien korkeuksia. -s.107

Kirja menee Kirjan vuoden lukuhaasteen numeroon 13.: "Kirja joka on voittanut jonkin merkittävän palkinnon, kuten Finlandia-palkinnon". No ei ihan Finlandiaa, mutta Topelius-palkinnon, en tiedä kuinka merkittävä se on.

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut joskus muinoin Dieckmanilta luostari-aiheisen kirjan Pakene luostariin, En muista kirjasta kovinkaan paljoa, joten voisin lukea sen uudelleen. Jos todellinen luostarielämä kiinnostaa, niin voisin suositella Hulmen Nunnan tarinaa (aikuisten kirjallisuus), joka kuuluu omien lempikirjojeni joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kuullut tuosta Pakene luostariin, ja ajatellut lukea joskus. Kiitos vinkistä! :) Tuosta tulee mieleen samanniminen elokuva, jossa näyttelee Audrey Hepburn...

   Poista
  2. Aivan! Elokuvakin on aivan ihana!

   Poista
  3. En ole sitä vielä nähnyt, mutta Audrey Hepburn on yksi lempinäyttelijöistäni, joten täytyy katsoa! <3

   Poista