lauantai 3. maaliskuuta 2018

Kerstin Gier: Vala. Unien toinen kirja

Sisältää juonipaljastuksia sarjan ensimmäisestä osasta Silber. Das erste Buch der Träume, joka on suomennettu nimellä Lupaus.


Vala
Kerstin Gier
Unien toinen kirja
2015
Heli Naski
Silber. Das zweite Buch der Träume (2014)
343 sivua

Liv on tiennyt jo jonkin aikaa pystyvänsä seikkailemaan unissaan salaperäisellä käytävällä, josta hän pääsee vierailemaan läheistensä unissa. Käytävä on myös hyvä paikka tavata hänen poikaystäväänsä Henryä, jos muuten aika ei riitä. Liv kuitenkin huomaa, etteivät unet ole maailman turvallisin paikka. Entä jos Anabel, mielisairaalaan siirretty Liviä uhannut tyttö, yrittää uutta iskua? Todellisessa maailmassa koulun juoruista salanimellä bloggaava Secrecy pilaa Livin maineen koulussa. Pahaksi onneksi Henrykin tuntuu salailevan tyttöystävältään paljon. Vähitellen tunnelma kiristyy, eikä Liv enää tiedä, onko hän turvassa unessa tai todellisuudessakaan.

Valan alkupuolta kuvaisin parhaiten sanalla höpsö. Liv on onnellisessa suhteessa Henryn kanssa ja kokeilee taitojaan unimaailmassa. Hänen velipuolensa Grayson yrittää varoittaa unimaailmasta, mutta huoleton Liv kokee mieluummin seikkailuja kuin olisi ylivarovainen.

Tämän jälkeen tunnelma kuitenkin tiivistyy. Jos ensimmäiset sivut olivat kevyttä luettavaa, muuttuu ympäristö nyt psykologisesti uhkaavammaksi ja uhkaavammaksi. En enää tiennyt ollenkaan kehen kirjassa luottaa, ja Livkin epäilee vuoroin eri henkilöitä. Loppupuolella minua jopa ahdisti pahishenkilön manipulointi ja Livin sisaren osuus tapahtumissa.

Minusta mielenkiintoisinta sarjassa on juurikin Secrecy. Tämä on varmasti joku Livin lähipiiristä (tämän taidon Kerstin Gier osaa!) ja epäilen jo varmuuden vuoksi jokaista hahmoa. En myöskään tiedä liittyykö Secrecy jotenkin unimaailmaan vai ei. Myös unimaailma on kuvattu hyvin, ja se on enemmänkin maagista realismia kuin suoraan fantasiaa. Lisäksi minua ilahduttivat kirjassa kaunis kansi sekä Suomi-viittaus.

Mikä minua vähän ärsyttää on Livin jatkuva huolettomuus ja joidenkin hahmojen inhottavuus. Miksei kukaan sano heille mitään? Kirjan alussa hämmensi myös eräs unimaailman hahmo, joka oli todella epärealistinen, eikä hänestä ottanut tolkkua, oliko hän uhkaava vai vain koominen. Epäselväksi jäi myös kirjan nimi Vala.

Vähän jännittää trilogian viimeinen osa: kuinka ahdistava se on? Miten sarja päättyy? 

Kirja mahtuu HelMet-lukuhaasteen kohtaan 40. Kirjassa on lemmikkieläin.

2 kommenttia:

  1. Oi tää sarja oli aivan älyttömän hyvä! Ja Secrecyn identiteetti kiinnosti muakin aivan älyttömästi ja vaikka tein omia päätelmiä ja teorioita kolmatta kirjaa odotellesani, oli secrecy paljastuttuaan silti yllättävä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennyt että sinäkin luit tämän! Secrecy-mysteeri on kyllä kirjan parasta antia - olen käynyt varmaan kaikki (pää-)hahmot läpi pääni sisällä ja pohtinut voisivatko he millään tapaa olla Secrecy. :D

      Poista