torstai 20. heinäkuuta 2017

"Over the castle on the hill"

En muista olenko koskaan käynyt Porvoossa, paitsi kerran koripallopelissä. Tämä epäkohta täytyi minun (ja onneksi äitinikin) mielestä korjata - ja päädyimme ajamaan Porvooseen papalla käynnin jälkeen. Koska en ole kovinkaan aktiivinen somessa, päätin ahtaa nämä kuvat jonnekin säilöön ilahduttaa sitten teitä pienellä käyntimme - tai no, enimmäkseen yhden otsikon vihjaaman nähtävyyden esittelyllä. :)

Emme me paljoa erikoista tehneet, lähinnä kävelimme Vanhan Porvoon kaduilla vanhoja rakennuksia ihmetellen ja odotellen että äiti tulisi milloin mistäkin kaupasta. Maistoimme jäätelöä maultaan ruskistettu voi ja paahtomanteli, ja otimme paljon kuvia. 


Emme valitettavasti ehtineet katsomaan Johan Ludvig ja Fredrika Runebergin kotia, mutta Porvoon tuomiokirkko loisti maamerkkinä kattojen yllä. Sen sisäpuolikin näytti kivalta vihreine sävyineen ja kattokruunuineen. Siellä oli kuitenkin musiikkiesitys alkamassa ja himmeä valaistus, joten en valokuvannut sitä.


Muistelin hämärästi, että Porvooseen liittyisi jokin linnavuorikin tai muu muinainen kohde. Googlailun jälkeen selvisi, että aivan vanhan kaupungin vierestä todellakin löytyy Linnamäki, jolla on sijainnut noin 1200-1400-luvulla linnoitus. Sieltä päin ovat myös venäläiset ampuneet tykillä Suuren Pohjan sodan aikana 1700-luvulla. (Enemmän tietoa löytyy nettisivulta luontoon.fi tai sitten paikanpäältä infotauluista.)

Linnavuori ennen kuin tiesin sen olevan linnavuori


Kyltit opastivat hyvin perille


Polkuja <3

Itse Ison Linnamäen linnoituksesta ei ole jäljellä muuta kuin kaksi kuoppaa mäen päällä, jotka ovat kuulemma ennen olleet kellareita, sekä kaksi vallihautaa ilman vettä. Viereisellä Pikku Linnamäellä olisi ollut vanha kalmisto, mutta sinne emme harmillista kyllä ehtineet.


Silta salaiseen maahan...

Otsikon sitaatti on peräisin Ed Sheeranin laulusta Castle on the Hill. Alitajuntani oli tainnut ennustaa käyntini linnavuorella, sillä olin ihme kyllä hyräillyt tuota kappaletta tänään jo ennen kuin sain edes tietää koko paikasta.Mikä linnavuoressa sitten oli niin ihanaa? Paikka oli jotenkin niin minulle sopiva sisältäessään sekä luontoa että muinaista historiaa. Rakastuin pieniin polkuihin vallihautojen pohjalla, vanhannäköisiin siltoihin niiden yläpuolella ja lukemattomiin mäntyihin kukkulalla. Paikan päällä oli mukava seikkailla - aloin jo suunnitella lähteväni sinne joskus parhaan ystäväni kanssa kävelemään.


Ja oli myös ihana ajatella olevansa jollain hyvin vanhalla paikalla, jossa on ollut linna ja ihmisiä jo kauan ennen itse vanhaa kaupunkia ja kirkkoakaan.

Linnavuori oli mielestäni kohokohta tässä päivässä, ja aion todellakin käydä siellä uudelleen.

Linnamäki illalla

Hyvästi taas, Porvoo!


Missä teidän mielestä kannattaa käydä Porvoossa? :) Entä satutteko tietämään toista muinaista kohdetta jossain päin Suomea?

4 kommenttia:

 1. Ooo, hassu yhteensattuma! Itekin kävin Porvoossa keskiviikkona. Olin käynyt kaupungissa viimeksi silloin, kun olin ollut viisivuotias, enkä muista siitä reissusta kuin hämäriä muistikuvia... Tosin silloin oli ihan hellettä :D Me pyörittiin tosin vaan vanhassa kaupungissa, eikä jaksettu lähteä Linnavuorelle, kun satoi kaatamalla vettä, jalkoja särki ja kello oli paljon ja kotiin oli yli neljän tunnin ajomatka. Käytiin myös Runebergin talossa, se oli tosi kiva kohde myös! Suosittelen, jos joskus käyt Porvoossa uudestaan! (Alle 18-vuotiaat pääsee ilmaiseksi sisään! Nautin tästä mahdollisuudesta kun vielä voin :D)

  Kuinka muinaista kohdetta haet? Laukaan Saraakalliolla on kalliomaalauksia, mutta myös tosi hienot maisemat, jos sattuu hyvä ilma. Maalaukset tosin ovat melkoisen kalliokiipeilyn takana, joten tällainen todellinen vuorikauris oli välillä vähän pulassa :D linnoista tykkään kanssa, mutta en ole kyllä käynyt niissäkään sitten ala-asteiän jälkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, minä puolestaan kävin siellä torstaina! :D Silloin oli hyvä ilma, vaikka välillä näkyikin uhkaavia pilviä taivaalla. Täytyy siis tosiaan käydä seuraavalla kerralla Runebergin talossa - ja sinulle suosittelen Linnamäkeä. :)

   Oikeastaan ihan kuinka vanhaa tahansa, kiitos vinkistä <3 Linnatkin ovat ihania, vaikka minua harmittaakin aina kun niissä ei voi kävellä aivan vapaasti...

   Poista
 2. Ja miten niin väitit, ettet muka saisi aikaan paljoa tekstiä tästä reisusta :D Nää kuvat kyllä näyttää kivoilta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nähtävästi sitten sainkin. :D Kiitos, maisemat olivat hienot <3 Mennään yhdessä joskus <3

   Poista