sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Naisten aakkoset: U

(En enää jaksa selittää Naisten aakkosten ideaa, mutta jos kaipaat sitä yhden lauseen tiivistystäni, suosittelen kurkkaamaan jonkun aiemman aakkospostaukseni. Haasteen on aloittanut Tarukirjan Margot.)

Aiemmat postaukseni löytyvät täältä: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S ja T.

En ollut aiemmin ajatellut U-kirjaimen olevan ehkä hankalimpia kirjaimia! Pitkään piti pohtia, mutta lopulta keksin edes jonkinlaisen vastauksen jokaiseen kysymykseen.

I Kuka on suosikkikirjailijasi?
- Ursula K. Le Guinilta (jonka tajusin kuolleen tämän vuoden alussa, voi ei!) olen lukenut vain yhden romaanin, vaikka hän on kirjoittanut lukemattomia fantasia- ja sci-fi-kirjoja. Lavinia kertoo Rooman valtakunnan alkuajoista Latiumin alueella ja erään troijalaisen saapumisesta historiallisen nimihenkilönsä silmin. Noin 13-vuotiaan lukemana kirjasta jäi hyvin ristiriitainen näkemys taistelu- ja seksikohtausten vuoksi. Mieleen kuitenkin jäivät ajaton, kaunis kertomistapa ja "vanhemman" Rooman tavat ja laulut.(Mistä kirjailija on oikein selvittänyt nämä?) Laviniasta tuntui henkivän tuon ajan muinaisuus. Saman vuoden Italian matkallamme olisin tahtonut käydä entisen Latiumin alueella. Nyt haluaisin taas lukea romaanin uudelleen, vaikka jännitän vähän edelleen niitä raakoja kohtauksia...

II Muutakin kulttuuria on olemassa kuin kirjallisuutta. Kuka nainen joltakin muulta kulttuurin alalta on suosikkejasi?
- Tämä oli vaikea kohta. Lopulta valitsin Ulla Tapanisen, sillä olen nähnyt hänet ainakin muutamassa Risto Räppääjä -elokuvassa. Hänen Pakastaja-Elvinsä herättää kyllä heti hauskoja mielikuvia :)

III a) Kehen kulttuurin edustajaan haluaisit tutustua paremmin?
- Kaari Utrion kirjoja olen vain selannut, mutta olisi kiva joskus lukea jokin kirjoista kokonaankin. Ehkä se paksuus ja yksityiskohtaisuus (ja hurjat tapahtumat) saavat epäröimään...

b) Kenet suursuosikkisi haluaisit nostaa esille? Tässä myös muut alueet kuin kulttuuri käyvät. 
- Una Meredith on yksi lempihenkilöistäni Anna-sarjan loppuosissa. Una on oikeudentuntoinen, herkkä ja ujo ja pystyn vain kuvittelemaan hänen suloisuutensa. Nuorena Una joutuu kärsimään salassa maailmalta rakkautensa vuoksi, eikä unohda tätä koskaan... Olisin toivonut hänen pystyvän rakastumaan uudelleen ja tulemaan onnelliseksi - tai edes kertomaan jollekulle surustaan.

2 kommenttia:

  1. Una on kyllä koskettava kirjallisuuspersoona, vaikka onkin sivuhenkilö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikin hienoa lukea tarina vuorotellen jokaisen Meredithin ja Blythen perheen näkökulmasta. :) Unan kohtalo olisi voinut olla onnellisempi.

      Poista