torstai 1. tammikuuta 2015

2014 -> 2015


Olen huomannut kirjabloggaajien kirjoittavan tähän aikaan koosteen viime vuonna lukemistaan kirjoista. Vaikka olen itse postannut vasta yhden kirjan, teen nyt hiukan samanlaisen, koska se kiehtoo ja tiedätte sitten vähän paremmin, mitä luen :)

Luin vuonna 2014 45 kirjaa loppuun. Vaikea sanoa, onko se paljon vai vähän, koska osa kavereistani sanoisi minun lukevan paljon, mutta samaan aikaan tiedän joidenkin lukevan monta kertaa enemmän. Joka tapauksessa luin hiukan vähemmän kuin vuonna 2013, joten siinä voisin ”parantaa”. Otankin tavoitteeksi lukea tänä vuonna ainakin 55 kirjaa.

Monia lukemiani kirjoja viime vuodelta kutsuisin ”aika hyviksi” tai ”oikein hyviksi”. Jotkut saavat tittelin ”todella hyvä” ja listaan niitä alempana. Yksi pettymyskin mahtui joukkoon, otan sen ensiksi. Annelies Verbeken ”Nuku!”. Odotin sen olevan psykologinen kirja nukahtamisvaikeuksista ja pitkistä öistä. No, oli se sitäkin, mutta muuten niin erilainen, ettei oikein vastannut odotuksiani. Olin aika iloinen saatuani sen vihdoinkin loppuun.

Tässä lista ”todella hyvistä” kirjoista (ei paremmuusjärjestyksessä):

  1. L. M. Montgomery: Sininen linna
    -Yksi lempikirjoistani, jonka luin nyt toiseen kertaan. Edelleenkin yhtä ihana! Kirjan alkupuoli, jossa Valancy vielä asui sukunsa luona, oli aivan yhtä hyvä kuin loppupuolikin :)

  2. L. M. Montgomery: Sara, Tarinatyttö & Sara ja kultainen tie
    -Pidän kaikista lukemistani Montgomeryn kirjoista, mutta jos pitäisi sanoa niistä parhaita, sanoisin muun muassa Sara-kirjat. Rakastan ja ihailen Tarinatyttöä, joka kertoilee tarinoitaan upealla tavalla, näyttelee ja on lisäksi synestikko!

  3. Markus Zusak: Kirjavaras
    -Koskettava aihe natsi-Saksan parissa, päähenkilön rakkaus kirjoihin ja historiaa.Tässä kirjassa käy aika selväksi, kuinka tärkeitä kirjat ja sanat todella ovat. Suosittelen katsomaan Kirjavaras-elokuvan ensin, koska siinä ei heti alussa spoilata loppua.

  4. Käthe Recheis: Lena – Unser Dorf und der Krieg
    -Hieno kirja myöskin natsi-Saksan julmuuksista, sijoittuen miehitettyyn Itävaltaan. Kirjaa ei taideta olla suomennettu, joten suosittelen niille, jotka osaavat saksaa.

  5. Ruta Sepetys: Harmaata valoa
    -Tämä kirja puolestaan kertoo 1940-luvun Neuvostoliitosta ja kauheuksista vankileireillä. Se avasi silmäni hyvin, sillä en ollut aiemmin ymmärtänyt vankileirien olleen yhtä kauheita kuin natsien keskitysleirienkin. Nyt olen nähnyt niistä jo pari kertaa untakin...

  6. Katarina Haavio ja Satu Koskimies: 50-luvun tytöt
    -Vähän piristystä surumielisiin kirjoihin. Katarina Eskola ja Satu Marttila ovat toimittaneet lapsuuden ja nuoruuden aikaisia päiväkirjojaan kahdeksi kirjaksi: 50-luvun tytöt ja 50-luvun teinit. Molemmat kertovat päiväkirjoissaan haaveistaan, iloistaan, suruista, puuhistaan ja ystävyssuhteistaan. Kirja innoitti myös itseänikin kirjoittamaan yhä laajempia päiväkirjamerkintöjä.

Tällainen suunnitelma vielä ensi vuodelle: luen loput L. M. Montgomeryn suomennetut kirjat, joita en ole vielä lukenut. Niitä ei kamalan montaa ole. =)

Hyvää uutta vuotta!

4 kommenttia:

  1. Kirjavaras kuului minunkin viime vuoden suosikkeihini. Muutenkin kiintoisa lista, vaikka muita kirjoja siltä en olekaan lukenut.

    VastaaPoista
  2. Taisin nähdäkin postauksesi Kirjavarkaasta. :) Suosittelen ehdottomasti noita muitakin!

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän hyvin tuon, ettei tiedä, onko lukenut oikeastaan vähän vai paljon. Itse luin vuonna -14 83 kirjaa, ja moni esim. bloggari lukee siitäkin moninkertaisesti, mutta minulla on paljon ystäviä, jotka lukevat vuoden aikana ehkä kaksi kirjaa. Olenkin päättänyt ainakin yrittää olla vertailematta sitä, kuinka paljon luen, muiden tuloksiin, sillä eihän tätä olla täällä tekemässä siksi, että saisi luettua enemmän kuin kaverit :)

    Ihania kirjoja on tuossa listassa, Kirjavaras ja Montgomeryt ovat todella hyviä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tämän vuoden lopussa voinkin sitten vertailla kolmen vuoden lukuja ;)

      Poista