tiistai 10. maaliskuuta 2015

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Ihanaa, vihdoinkin aikaa blogata! Kiireitä ei ole kyllä ollut, paitsi tärkeä koe, mutta sekin on nyt ohi :) Ja toivottavasti meni hyvin. Nyt vain on odottamassa yhdestä elokuvasta ja kolmesta kirjasta postaukset, täytyy yrittää tehdä niitä vähitellen. Ensiksi noin viikko sitten luettu:Kiinnostuksen herätti: Emma, Ellenin suosittelema, rakkaustarina

Kirja: Ylpeys ja ennakkoluulo
Kirjailija: Jane Austen
Julkaisuvuosi: 2013
Suomentaja: Sirkka-Liisa Norko-Turja
Alkuperäisteos: Pride and Prejudice (1813)
328 sivua
WSOY
 
Elizabeth Bennet on toiseksi vanhin Longbournin sisarparvessa (Jane, Lizzy, Mary, Kitty ja Lydia), jonka äidin suurimpana huolena on, miten saada kaikki tyttäret hyviin naimisiin. Vanhimman tyttären Janen aviomies on jo melko varmaa, vastikään naapuriin muuttanut mies, mutta muiden tyttärien kannalta mikään ei ole selkeää.
 
Elizabeth tapaa sisarensa rakastetun kautta herra Darcyn, joka vaikuttaa hänen mielestään ylpeältä ja jäykältä. Sitä hän ei kuitenkaan tiedä, että herra Darcy rakastuu häneen melkein ensi silmäyksellä ja toivoo saavansa vastarakkautta. Voiko Lizzykin rakastua noin epämiellyttävään mieheen?
 
Ylpeys ja ennakkoluulo. Hauskat henkilöhahmot (mm. vastakohdat herra ja rouva Bennet), hilpeät lausahdukset ("Kunnioitan suuresti hermojasi. Nehän ovat vanhoja tuttujani. Olen kuullut sinun vetoavan niihin ainakin kahdenkymmenen viime vuoden ajan.")sekä tietenkin itse tarina. On kiinnostavaa lukea Darcyn rakkauden kehittymisestä ja siitä vaiheesta, kun Elizabeth ei vielä pidä hänestä :D Ehkä paras kohta oli kosinta. Lempihenkilöni olivatkin juuri "jäykkä" Darcy, suorasanainen Lizzy, pisteliäs herra Bennet sekä muut Bennetin sisaret, varsinkin Jane, jonka rakkaustarina oli romaanissa sijalla nro 2.
 
Oli kirjassa myös vähän tylsempiäkin puolia, kuten juonen eteneminen. Välillä tapahtumat seurasivat toisiaan hyvin nopeasti, välillä hyvin verkkaisesti. Ei minua kuitenkaan hirveästi kyllästyttänyt. Vaikea sanoa, pidänkö enemmän Emmasta vai tästä... Ehkä hiukan enemmän tästä :) Haluaisin nyt nähdä elokuvankin, sen jossa näyttelee Keira Knightley. Sekä tv-sarjankin.
 
Välillä lukiessani mietin, mitä Jane Austen itse ajatteli kirjastaan. Naureskeliko hän itsekseen kirjoittaessaan henkilöitä ja vuoropuheluita? Miksi hän ylipäätänsä kirjoitti juuri tuollaiset kirjat? Oliko hän ylpeä niistä? Tunsiko hän olevansa aikaansa edellä? On harmillista, ettei hänestä ole niin paljoa tietoa kuin nykyajan kirjailijoista, mutta tietyllä tavalla se on myös salaperäistä.
 
Kirja menee Helmet-lukuhaasteen kohtaan: Klassinen rakkausromaani (otaksuisin?)

6 kommenttia:

 1. Oi Ylpeys ja ennakkoluulo! Elizabeth ja Darcy lukeutuvat kirjallisuushistorian ihanimpiin rakastavaisiin <3 1990-luvulla tehty TV-sarja on sekin ikisuosikkejani!

  Hyviä kysymyksiä esität kirjoituksesi lopuksi. Kyllä Austenilla taisi pientä pilkettä silmäkulmassaan olla, kun hän näitä kirjoitteli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eikös hän kuvannut yhteiskuntaa aika ironisesti? ;) Täytyisi myös se TV-sarjakin nähdä, olen tainnut joskus yrittää katsoa sitä, mutta oli liian tylsä vielä silloin...

   Poista
 2. Se vuonna 1995 tehty tv-sarja on täydellinen. Darcyna Colin Firth, voiko enempää toivoa? Suosittelen sen kanssa maratoonaamista, viisi tuntia putkeen :D
  Kuten hyvin tiedät, tämä on ikisuosikkini. Ah täydellisyys. Ja ehdottomasti pilke silmäkulmassa!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, samoin kun minun suosikkini taitaa olla Sininen linna :) Haluaisin lukea Austenilta vielä ainakin Neito vanhassa linnassa. Ja kyllä tv-sarjakin täytyisi nähdä, äitinikin tykkää :D

   Poista
 3. Oioioi, katso tv-sarja! Darcy on ihana<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sitten varmaan katsoa ;) Kirjassa ainakin yksi lempihenkilöistäni, varmasti myös elokuvassa/tv-sarjassa!

   Poista