perjantai 20. maaliskuuta 2015

L. M. Montgomery: Annan perhe

Noin kaksi viikkoa sitten loppuun luettu, saattaa sisältää paljastuksia sarjan aiemmista osista.

Kiinnostuksen herätti: Anna-sarjan aiemmat osatKirja: Annan perhe
Kirjailija: Lucy Maud Montgomery
Sarja: Anna #6
Julkaisuvuosi: 2008 (1.painos 2002)
Suomentaja: Paula Herranen
Alkuteos: Anne of Ingleside (1939)
301 sivua
WSOY

Anna asuu tässä kirjassa Kotikunnaalla Gilbertin ja kuuden lapsen kanssa: Jemin, Walterin, Nanin, Din, Shirleyn ja Rillan, kuten heitä kutsutaan. Vaikka Annaa surettaa lastensa nopea kasvu, on heidän elämänsä pääosin onnellista. Mitä nyt muutamia sattumuksia... Kuten epäystävällisen Mary Maria -tädin venynyt vierailu, Din ystävät (=palvonnan kohteet), Jemin katoaminen, Rillan kakkureissu ja muut kommellukset, joista Kotikunnaan elämä pääosin koostuu. Mutta entä kun Annasta alkaa tuntua, ettei Gilbert enää rakasta häntä?

Tämä Anna-kirja on kuudes, mutta julkaistu vasta viimeisenä (jos ei novellikokoelmaa Annan jäähyväiset lasketa). Vaikka pidänkin ajasta, jolloin Anna oli vilkas nuori tyttö, on hänestä aikuisena ja hänen lapsistaankin mukava lukea. Lapsista ihanimmat olivat ehkä runoileva Walter sekä mielikuvituksekas Nan. Shirleystä ei kerrottu paljoa, joten hän jäi aika tuntemattomaksi.

En tiedä olisinko toivonut kirjaan jonkinlaista juonta,sillä nyt jokainen luku oli irtonainen ja kirja kertoi vain perheen elämästä. Sellainen Anna-sarja on toki muutenkin ollut, mutta kaikissa on ollut jokin pieni lanka. Takakannen mukaan odotin Annan ja Gilbertin aviokriisiä, mutta siitäkin kertoi vain 20 sivua. Well, nobody is perfect. (Tästä varmaan huomaa englanninkielen kauteni, joka on kestänyt läpi koko talven ihanien tv-sarjojen ihastusten vuoksi <3)

Annan perheessä puhuttiin pari kertaa muutoksista ja niiden kamaluudesta. Tunnen varsinkin tässä asiassa sukulaissieluutta kirjailijaa kohtaan, sillä vihaan lähes kaikenlaisia muutoksia. Niissä on hyviäkin puolia, mutta miksei elämä silti voisi olla sellaista kuin nyt...

Kirja menee HelMet-lukuhaasteen kohtaan Kirja jonka kirjoittaja oli yli 65-vuotias, kun kirja julkaistiin (Montgomery täytti talvisodan alkamispäivänä 65)

6 kommenttia:

 1. Tää oli joskus mun lemppari-Anna.... Nykyään viehtys on vähän karissut.

  Muakin häiritsi tuo Shirleyttömyys (mikä sana tuokin on olevinaan?). Muuten lapsien elämästä oli hauska lukea. Nan on munkin lemppari :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luin tämän ensimmäistä kertaa, ja pidän ehkä eniten sarjan ensimmäisistä kirjoista... Tosin odotan innolla Kotikunnaan Rillaa!

   Shirleyttömyys oli kyllä vähän outoa, tämän luonteesta tai kommelluksista ei kerrottu mitään :O Nan oli ihanan itsepäinen ja luovasti ajatteleva!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Minulla ei ihan suosikki, mutta kyllä oikein hyvä sarja :)

   Poista
 3. Oi rakkaat, rakkaat Anna-kirjat <3 Tämän Annan perheen luin vasta aikuisena, kun tämä ja Anna opettajana lopultakin käännettiin. Rakkaimpia minulle ovat sarjan kolme ensimmäistä osaa, mutta ihanaa on, että myös nämä osat on nyt käännetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On harmi, että nämä osat käännettiin paljon myöhemmin. En oikein tiedä lempikirjaani, mutta ensimmäinen kirja oli ainakin täynnä kommelluksia niin kuin tämä :)

   Poista