sunnuntai 30. elokuuta 2015

Mazo de la Roche: Jalnan kotiopettajatar

Kiinnostus heräsi: ensimmäinen osa Jalnan synty

Kirja: Jalnan kotiopettajatar
Kirjailija: Mazo de la Roche
Sarja: Jalna #3
Julkaisuvuosi: 1957
Suomentaja: Laine Järventaus-Aav
Alkuperäisteos: Mary Wakefield (1949)
378  sivua
WSOY

Nuori Mary Wakefield on juuri menettänyt isänsä ja tarvitsee kipeästi työtä - kotiopettajattarena, vaikka hän ei koskaan ole opettanut lapsia. Hänet lopulta otetaan Jalnaan, kartanoon kaukana Kanadassa... Perillä Mary huomaa, että lapset, Renny ja Meg, ovat välillä kurittomia. Myöskään heidän isoäitinsä, Jalnan alun perin rakennuttanut Adeline, ei katso Marya hyvällä, kun huomaa tämän rakastuneen lasten leski-isään!

16-osainen Jalna-sarja kertoo Whiteoakien suvun tarinan 1850-luvulta 1950-luvulle, tämä, eli kolmas osa, on kuitenkin jo 1800-luvun loppua. Mukavaa vain, enkä ole lukenut vielä toista osaa... Kirjat ei ole kirjoitettu kronologisessa järjestyksessä, ja sanotaan, että jokaisella kirjalla on oma tarinansa, mutta kyllä ne toisiinsa jollakin tavalla liittyvät... Esimerkiksi tässä osassa ollut pieni Renny on myöhemmissä osissa aikuinen ja päähenkilö.

Pidin kirjasta kovasti. Se oli mielenkiintoinen (kaikki kirjat ovat mielestäni mielenkiintoisia!) ja vaihteleva tarina niin 1800-luvun lopun ajasta kuin romantiikastakin. Kuitenkin tästä tuli aika tavalla mieleen eräs musikaali... (En seltä enempää, etteivät viimeisetkin teistä saa selville spoilauksia.) Henkilöt olivat erilaisia, eniten pidin naapurissa asuvista Violetista ja Ethelistä, jotka tuntuivat vähän sukulaissieluilta!

Aion jatkaa Jalnan lukemista, toivottavasti järjestyksessä!

Kirja menee Maalaismaisemia-haasteeseen sekä Amerikkaa tutkimassa provinssiin "Ontario".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti