torstai 19. marraskuuta 2015

L.M.Montgomery: Kotikunnaan Rilla

Kiinnostus heräsi: Anna-sarja <3 (Postaus sisältää juonipaljastuksia sarjan aiemmista osista.)


Kirja: Kotikunnaan Rilla
Kirjailija: L.M.Montgomery
Sarja: Anna #8
Julkaisuvuosi: 2008 (1.p 1962)
Suomentaja: Kerttu Piskonen
Alkuperäisteos: Rilla of Ingleside (1921)
243 sivua
WSOY

Kotikunnaan kuopus, nyt 15-vuotias Rilla odottaa seuraavilta vuosilta lähinnä hauskanpitoa, unelmia ja ihailijoita. Toisin kuitenkin käy, kun syntyy sota, ja Kanadan velvollisuutena on auttaa emämaataan. Tulevina vuosina Rilla ja muu Kotikunnaan väki kohtaa niin huojennuksen kuin epätoivonkin hetkiä pitäessään yllä kotirintamaa. Niin monet nuoret miehet lähtevät vapaaehtoisiksi sotaan - myös eräs, jota Rilla on luvannut odottavansa...

Kuinka Annan maailma onkaan muuttunut... Enää takakannen lupaama 'ihastuttavan viaton, kujeita ja aurinkoa täynnä oleva ilmapiiri' ei kirjoissa toteudu vaan ne ovat saaneet aika synkän sävyn. Samoin alkuosien henkilöt ovat kadonneet lähes kokonaan, ja Anna puolestaan esiintyy loppuosissa vain harvoin. Ja niin erilaisena kuin ennen...

Vaikka sarja onkin muuttunut, pidän siitä edelleen paljon, vaikkakin eri tavalla. Kommelluksia siitä löytyy, mutta pääosassa on sota, jonka kirjailija itsekin koki kovana. Vaikka Kanadassa taisteleminen olikin vapaaehtoista, miehiä saatettiin haukkua pelkuriksi, jos nämä eivät ilmoittautuneet sotaan. Näin kävi kirjassa Walterille.

 Montgomeryn sodanaikaisen päiväkirjan lukijana tajusin muuten erään yhtäläisyyden kirjan ja kirjailijan elämän välillä - Maud itsekin (kuten Rilla) meni katsomaan elokuvaa Hearts of the World ja kesken kaiken filmiä nousi jännityksessään ja huusi hahmolle muistuttaakseen tämän aseesta sukassa! Näitä on hauska bongailla, varsinkin kun Maud ujutti kirjoihinsa monia asioita omasta elämästään.

Asia, joka minua kyllä harmitti kirjassa, oli se, että se keskittyi vain Rillaan. Annan perhe on varmaan sarjan ainoa kirja, jossa voi lukea kunnolla muistakin perheenjäsenistä, nyt heistä lähinnä mainittiin. Kuinka mielelläni olisin lukenut esimerkiksi Nanista ja papintytär Faithista ja heidän romansseistaan... Kotikunnaan Rillassa lempihenkilökseni kuitenkin nousi herkkä ja ajatteleva Walter.

"Mutta minä inhoan sotaa - sen kauhua, tuskia, rumuutta. Sota ei ole sotilaspukuja ja harjoitusparaateja - kaikki se mitä olen lukenut historiasta, kummittelee nyt mielessäni." Voi, sinä viisas Walter.

Kirja menee Maalaismaisemia-lukuhaasteeseen sekä Kanadan provinsseista tuttuun Prinssi Edwardin saareen.

4 kommenttia:

 1. Iki-ihana kirja tämä Kotikunnaan Rilla, minulle se ehdoton ykkönen Anna-sarjasta. Luin tämän äskettäin sekä suomenkielisenä että alkuperäisenä. Oli melkoisen avartava ja näkökulmaa laajentava lukukokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin juuri postauksesi Rillasta ja erikielisten painosten eroista, se oli todella mielenkiintoinen! Minustakin olisi kiva koettaa lukea nämä englanniksi, varsinkin kielen ja lyhennyksien vuoksi. Lempiosaani Annasta on kyllä vaikea sanoa, varsinkin kun luin ekan osan viimeksi kolme vuotta sitten :D

   Poista
 2. Pidän Anna sarjasta kovasti. Pitäisikin ottaa Anna sarja uusintalukuun kunhan saan Jalna sarjan luetuksi.

  VastaaPoista