keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Rachel Campbell-Johnston: The Child's Elephant

Kiinnostus heräsi: koulun lukemiskerho

Kirja: The Child's Elephant
Kirjailija: Rachel Campbell-Johnston
Julkaisuvuosi: 2014 (1.p 2013)
390 sivua
Random House

The Child's Elephant kertoo afrikkalaisesta kylästä, jossa poika nimeltä Bat asuu isoäitinsä luona. Hän on juuri tutustunut tyttöön nimeltä Amuka, kun hän löytää äidittömän nuoren norsun. Yhdessä lapset hoitavat ja kasvattavat norsua, alkavat kutsua sitä Meyaksi, kunnes siitä tulee heille tärkein maailmassa. Mutta Batin isoäiti tietää, että Meya kuuluu villieläimiin, ja kerran sen pitää lähteä omiensa pariin.

Ensimmäinen osa kirjaa on ehkä hiukan tylsää, kertoohan se vain Meyan kasvattamisesta ja kylän elämästä. Kerronta on aika tasaista, eikä hirveän mullistavia asioita tapahdu. Kirjassa kuitenkin kuvaillaan paljon ihmisten elämäntapaa sekä savannin luontoa. Välillä mietin, millaista olisi istua Batin ja Mukan tapaan nuotion ääressä tummassa yössä, katsella pimeyteen ja kuunnella savannin eläinten ääniä... 

                         ***

"'Tssk... the child army', a round-eyed mother murmured, clutching her nursing baby a little tighter to her breast.
     'They are coming closer', her neighbour warned. 'And they say there's nothing the government can do about it.'" -s.79

Eräänä päivänä Bat ja Muka siepataan kylästä ja kuljetetaan kauaksi kotoaan. Perillä he huomaavat joutuneensa lapsisotilaita koulutettavalle leirille. Seuraavista kuukausista muodostuu heille selviytymisen haaste. Pääsevätkö Bat ja Muka enää ikinä kotiin?

Kirjan toinen puoli on surullista luettavaa. Elämä koulutusleirillä on lapsille rankkaa ja kamalaa. Heidät opetetaan käyttämään aseita ja pakotetaan tottelemaan johtajia. Karkaamisesta rangaistaan hyvin ankarasti. Monilla lapsilla on traumoja, joista he eivät halua, voi tai pysty puhumaan: esimerkiksi eräs poika on joutunut ampumaan oman isänsä. Kirjailija on haastatellut Ugandan entisiä lapsisotilaita tarinaa varten.

The Child's Elephant on surullinen kertomus ihmisten elämästä jossain päin maailmaa. Kuinka tuollaista voi tapahtua? Toisaalta se on myös kuvausta Afrikasta, sen kauniista luonnosta, kulttuurista ja norsuista.

"If elephants ruled this land instead of men, our world would be happier; it would be kinder and gentler. - We would live in a land of love and respect.

Kirja menee Suketuksen "Kansojen juurilla" -haasteeseen, sillä kirjassa kerrotaan esimerkiksi pygmeistä, lyhytkasvuisista ihmisistä, jotka asuvat syvällä sademetsissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti