perjantai 29. joulukuuta 2017

Vuoden 2017 lukuhaasteita

Suketuksen vuosi sitten julkaisemaan Muuttoliikkeessä-haasteeseen onnistuin lukemaan kymmenen kirjaa neljään eri kategoriaan. Tavoitteena oli lukea yhteensä kolme kirjaa. Monet näistä kirjoista valitsin sattumalta, mutta varsinkin ulkomailla asuessani luin vähän Kiinasta ja sinne tai sieltä pois muuttamisesta.

Suketuksen blogista

Kategoriat olivat seuraavat:

Valtaa käyttämässä

Suomalaisten siirtolaisuus

Maahanmuutto Suomeen

Juuli Niemi: Et kävele yksin

Kriisin jaloista

Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street

Que Du Luu: Im Jahr des Affen

Susanne Hornfeck: Torte mit Stäbchen (linkki vanhaan postaukseen)

Kohti parempaa

Robert Cormier: After the First Death

Lensey Namioka: Ein Meer dazwischen, eine Welt entfernt

Annemarie Selinko: Désirée

T.C.Boyle: The Tortilla Curtain

Toisessa polvessa

Eva Wong Ng: Chinatown Girl

Julie Lawson: A Ribbon of Shining Steel

Ainoana kirjana maahanmuuttoon Suomeen luin Juuli Niemen Et kävele yksin, joka olisi sopinut myös Toisessa polvessa -kohtaan, olihan Egzon syntynyt Suomessa. Kriisin jaloista -kohdan kaksi romaania liittyi juutalaispakolaisuuteen Saksasta 1930-luvulla. Torte mit Stäbchen -kirjan Inge pääsi turvaan Shanghaihin; Liverpool Streetin Ziskan perhe oli aikonut samaan paikkaan, mutta tyttö joutuikin yksin lapsikuljetuksessa Iso-Britanniaan. Kirja oli vaihtoehtoinen tarina saman kirjailijan toiselle romaanille, jossa perhe pääsee niinikään Shanghaihin. Shanghaihin ei tarvinnut viisumia noihin aikoihin, ja kaupunkiin pakeni arviolta 20 000 juutalaista. Im Jahr des Affen -kirjassa kantoninkiinalaisen päähenkilön perhe on puolestaan päätynyt venepakolaisena Vietnamista Saksaan ja pitää kiinalaista ravintolaa.

Kohti parempaa -kategoriassa minulla on hyvin erilaisia kirjoja. After the First Death -romaani on ehkä ainoita, joka näyttää maahanmuuton huonot puolet, onhan Miro tullut Amerikkaan terrorismin mukana. The Tortilla Curtain pohdiskelee myöskin laittoman maahanmuuton hyviä ja huonoja puolia sekä amerikkalaisten asenteita. Cándido ja América saapuvat Meksikosta USA:han työn ja vaurastumisen perässä, mutta se ei olekaan niin helposti toteutettavissa.

Désirée-romaaniin maahanmuutto liittyy sillä tavalla, että Désirée ja Jean-Baptiste Bernadotte pyydetään Ruotsiin kruununperijöiksi. Désirée itse ei viihdy Ruotsissa ensin ollenkaan, eikä tunne olevansa toivottu kuningasperheessä. Myöhemmin hän kuitenkin esimerkiksi opettelee pitämään puheen ruotsiksi. Ein Meer dazwischen, eine Welt entfernt kertoo nuoren kiinalaistytön muutosta USA:an 1920-luvulla opintojen perässä. Amerikkaan muuttaminen on hänelle helpotus, mutta myös siellä Yanyan joutuu kohtaamaan ennakkoluuloja kansallisuutensa ja sukupuolensa vuoksi.

Toisessa polvessa -kohdan A Ribbon of Shining Steel ei erityisesti kerro maahanmuutosta, mutta päähenkilön vanhemmat ovat saapuneet Iso-Britanniasta. Chinatown Girl esittelee puolestaan kiinalaistaustaisten arkea Uudessa-Seelannissa. Kuulemma kiinalaisia hyväksyttiin aiemmin Uuteen-Seelantiin vähemmän kuin muita maahanmuuttajia. Silvey ei ole koskaan käynyt Kiinassa, mutta hän puhuu kantoninkiinaa ja englantia, käy Chinese Schoolia normalin koulun ohella ja seurustelee etupäässä muiden kiinalaistaustaisten kanssa.

Muuttoliikkeessä-haaste oli minusta hyvin mielenkiintoinen, ja opin paljon eri maahanmuuttosyistä ja -kokemuksista. Kiitos Suketukselle tästä haasteesta!

***
Muita suuria haasteita minulla oli tänä vuonna jälleen HelMet-lukuhaaste, johon ennätin lukea 40/50 kirjaa. Pidin tästä haasteesta, ja ajattelin osallistua ensi vuonna uudestaankin. Lisäksi jatkoin omaa projektiani Amerikkaa tutkimassa, johon etsin kirjoja eri osavaltioihin ja Kanadan provinsseihin. Tänä vuonna en kuitenkaan nähtävästi ole lukenut niin paljon Amerikasta kertovaa kirjallisuutta, että olisin saanut montakaan uutta osavaltiota valloitettua.

Jos joku ihmettelee niin vanhoja ja uusia lukuhaasteitani voi käydä katsomassa tuolta Lukuhaasteita-palkista. Sillä hetkellä käynnissä olevat löytyvät sivun ylälaidasta, menneet puolestaan sen jälkeen järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.

Ensi vuoden haasteet ovat vielä vähän auki, mutta ilmoittauduin jo tammikuun Klassikkohaasteeseen. Minun pitäisi oikeastaan koulussa lukea pari klassikkoa, joten saatan hypätä ensimmäisen säännön yli ja lukea jonkun niistä haastetta varten.

Mihin haasteisiin te aiotte osallistua ensi vuonna vai luetteko mieluummin vapaammin?

4 kommenttia:

  1. Kiitos osallistumisesta haasteeseeni, olet tosiaan lukenut monipuolisesti. Teen koontipostauksen joskus lähiaikoina.

    Helmet-haasteeseen osallistun jälleen, samoin Seinäjoen kaupunginkirjaston samantyyppiseen haasteeseen. Ja Sarjishaasteeseen ja Tietokirjahaasteeseen ja ja ja... Olen melkoinen haastehirmu, ne saavat hienosti lukemaan laajasti ja välillä ennakkoluulottomastikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että teit tällaisen haasteen :) Linkkaan pian tämän postauksen koosteeseesi.

      Ahaa, Seinäjoellakin on samantapainen haaste. Haasteet saattavatkin tuoda erilaisen kirjallisuuden pariin. Minä taas haluaisin olla mukana parissa haasteessa kerrallaan, ehkä löydän vielä jotain HelMetin haasteen lisäksi.

      Poista
  2. HelMet:iä kokeilin kerran ja totesin, ettei ollu oikeen mun juttu. Oon ehkä jonkin asteinen perfektionisti sekä kontrollifriikki ja kaikenlaisista listoista tulee tunne, että "tämä on nyt pakko täyttää loppuun asti!" tai "nämä kaikki on ihan pakko tehdä!" "jos en nyt tee tätä en saa tehdä mitään muutakaan" :D Ja ihanasta rentoutumistavasta tuli suorittamista.

    Joten, haasteet eivät ole minun juttu! :D Arvostan toisaalta sitä, että ne innostavat lukemaan niin monenlaisia kirjoja monista eri näkökulmista. Ehkä poimin joitain kirjahaasteiden kohtia, ja luen ne mitkä kuulostavat mielenkiintoisilta? Katsotaan millainen lukuvuosi vuodesta 2018 tulee :D

    VastaaPoista
  3. Joo ymmärrän tuon :) Minullakin tulee paineita jos on liikaa haasteita, mutta pari mielenkiintoista ovat hyviä. Vähän harmittaa kun en ole kertaakaan saanut HelMet-haastetta suoritettua, mutta olen toisaalta aina laittanut kirjan per kohta.

    Hyvä idea, voisithan kokeilla lukea joidenkin lukuhaasteiden kohtien mukaan tai keksiä vaikka itsellesi oman. :) Hyvää lukuvuotta!

    VastaaPoista