My Story on sarja, jonka
kirjat liittyvät toisiinsa vain siksi, että ne ovat fiktiivisen tytön
päiväkirjoja, jotka kertovat jostain Brittien saarten historiallisesta
aikakaudesta tai tapahtumasta. Samanlaisia sarjoja ovat esimerkiksi erillinen My
Story pojille, Dear America, Dear Australia... Haluaisin
lukea nämä kaikki!
***
Kirja: 1900: The
Brand-New Century. A London Girl's Diary 1899-1900
Kirjailija:
Carol Drinkwater
Julkaisuvuosi:
2010 (1.p 2001 nimellä The twentieth-Century Girl. The Diary of Flora
Bonnington, London, 1900)
174 sivua
Scholastic
Children's Books
Flora Bonnington elää huoletonta elämää rikkaan kauppiaan tyttärenä - tai niin huoletonta kuin se voi hiukan erilaiselle tytölle olla. Flora ei ole kiinnostunut tulevasta aviopuolisosta tai Englannin siirtomaista vaan muuttuvasta maailmasta, keksinnöistä ja naisten oikeuksien taistelemisesta. Hänen suurin toiveensa olisi saada liikkuvien kuvien kamera, cinematograph. Mutta miten hän taivuttelee isänsä kaikkeen tähän?
1900: The Brand-New Century oli yksinkertaisesti ihan kiinnostava ja mukava. Aikakaudesta ja Floran elämästä oli kivaa lukea, mutta tietyllä tavalla tarina oli aika itsestään selvä. Florakin ärsytti joskus lapsellisuudellaan, tai no, mistä näkökulmasta sen ajattelee.
***
Kirja: Suffragette. An Edwardian Girl's
Diary 1909-1913
Kirjailija:
Carol Drinkwater
Julkaisuvuosi:
2011 (1.p 2003 nimellä Suffragette. The Diary of Dollie
Baxton, London,1901-1913)
190 sivua
Scholastic
Children's Books
Tämä kirja oli vähän kuin jatkoa edelliselle: nyt pääosassa on tosin Dollie Baxton, köyhän perheen tytär, jonka Floran isoäiti oli ottanut suojatikseen. Isoäidin kuoltua Flora saa tietää Dolliesta ja ottaa hänet luokseen. (Flora on itse jo aikuinen, rikas näyttelijä ja ohjaaja sekä suffragisti.) Dolliekin on kiinnostunut oikeuksiensa taistelusta, mutta tuntee kuuluvansa suffragetteihin, radikaalisiin kannattajiin. Voiko Flora hyväksyä tämän, ja missä kulkee raja, jota Dollie ei voi ylittää?
Suffragette oli mielenkiintoisempi kuin edellinen osa, opin siitä lisää 1900-luvun alun kamppailusta naisten äänioikeutta kohtaan. (Tai oikeastaan ensimmäiset aloittivat sen jo 1860-luvulla!) Opin mm. että heitä oli kahdenlaisia: suffragistit olivat maltillisia, suffragetit taas olivat valmiita äärimmäisiin tekoihin, kuten ikkunoiden rikkomiseen ja vankilaan joutumiseen, jotta heitä kuunneltaisiin. Suurin syy oikeuksien puuttumiseen ei oikeastaan ollut se, että hallitus olisi suoraan kieltänyt ne, se vain kieltäytyi ottamasta aihetta puheeksi.
Pidin tästä kirjasta enemmän, vaikka tämäkin päähenkilö ärsytti vähän (xD). Siinä oli hyvin kiinnostavia asioita (lopussa vielä kerrottiin lisää suffrageteista), tosin yksi karmaisevakin kuvaus pakkoruokkimisesta.
***
Kirja: Titanic. An Edwardian Girl's Diary 1912
Kirja: Titanic. An Edwardian Girl's Diary 1912
Kirjailija:
Ellen Emerson White
Julkaisuvuosi:
2008 (1.p 1998 nimellä Titanic. The Diary of Margaret Anne Brady, RMS
Titanic, 1912)
173 sivua
Scholastic
Children's Books
Margaret Anne asuu orpokodissa, odottaen tilaisuutta, joka veisi hänet valtameren yli isoveljensä Williamin luo. Tilaisuus siihen saapuu, kun rikas rouva Carstairs tarvitsee seuralaisen mukaansa Amerikkaan - Titanicilla. Köyhälle tytölle uppoamattomaksi kutsuttu laiva on itse täydellisyys ravintoloineen, hisseineen, kuin asuisi ylellisellä hotellissa! Mutta entä kun viidentenä yönä tapahtuu jotain odottamatonta...
Olen ollut monta vuotta kiinnostunut Titanicista, joten tämä oli upea kuvaus siitä! Olen lukenut katastrofista hirveästi ja sanoisin tietäväni paljon yksityiskohtia, mutta nyt luin uuttakin tietoa. Tämänkin kirjan lopussa oli lisätietoja ja kuvia oikeasta laivasta sekä aikajana. Aiheen vuoksi Titanic oli hyvin tunteellinen ja siihen pystyi eläytymään, vaikka tähän tilanteeseen:
"An elderly woman allowed an officer and a stripping sailor to help her aboard with her maid. Then, just as suddenly, she got back out and went to stand to an elderly gentleman still on the deck, saying something to the effect of, 'Where you go, I go.' Her husband and the men nearby, tried to dissuade her, but she could not be convinced to leave him behind. So the men turned their attention to her husband, suggesting that he get in the lifeboat as well. He refused them with quiet good humour, and the next thing I saw was the elderly couple going off to sit down in deck chairs. They were holding hands tightly, and seemed unaware of anything in the world beyond each other." -s.104
Eräs rakkaustarina ei ihan mielestäni sopinut Margaret Annen ikään, mutta muuten pidin hänestä ja hänen hauskasta näsäviisaudestaan.
"Mrs Carstairs shook her head, seeming exasperated. 'You are a most curious child, MJ.'
MJ.
'I thank you, Mrs Upstairs', I said.
'And
a very difficult child', she said, sounding much more
exasperated. -s.68-69
Kirja menee Amerikan valloitushaasteen osavaltioon "New York", Titanicin oletetun saapumispaikan mukaan.
Oi kun kuulostaa ihanalta! Vanhan ajan kuvaukset iskevät minuun paremmin kuin hyvin, mutta tuskin olisin tullut törmänneeksi tähän sarjaan, jos en olisi lukenut bloggaustasi. Kiitos!
VastaaPoistaOle hyvä! Ihanaa kun postaus sai sinut kiinnostumaan, suosittelen sarjaa juuri ajan kuvauksien perusteella :)
Poista